75 godina od zločina bosanskih muslimana nad Srbima u Bosutu „NEROĐENU DECU VADILI BAJONETIMA IZ MAJKI…“

2
4848

U nedelju je u selu Bosut obeležena 75-o godišnjica užasnog stradanja meštana ovog sela od strane SS „Handžar“ divizije. Masakr nad nedužnim stanovništvom od strane ove vojne jedinice sastavljene od bosanskih muslimana dogodio se 10. marta 1944. godine.

Kako je, u ime domaćina, saopštio Milan Živanić iz Organizacionog odbora, obeležavanju su, pored meštana, prisustvovali i predstavnici boračkih organizacija.

Po rečima Bosućana čiji su preci preživeli pogrom muslimansko-bošnjačkog „Handžar“ bataljona u narodu je ostalo upamćeno da su pripadnici ove paravojne organizacije tzv.“fesaroši“ (jer su nosili fesove sa plavim kićankama), ubili sve što im je došlo pod ruke, žene, decu, pa čak i bebe koje su nabijali na bajonete.

Žikica Sedlarević i Slavko Brodalić, potomci preživelih, navode da je narod bežao u okolne šume kako bi spasao glavu, jer je naredba komande ove zločinačke divizije bila da „severno od Save ne sme biti zarobljenih ili živih civila„.

Po ulasku vojnika u selo, počeo je pretres kuća, a mnoštvo meštana je na licu mesta likvidirano. Stotine ljudi zatvoreno je u zgradu škole, dok su po okolnim salašima vršeni pretresi, kao i silovanja devojaka, žena, pa čak i starica.

Na obali Save, na mestu gde je u nedelju vršen parastos i pomen na streljane, dovođeni su zarobljenici iz škole i tu ubijani na licu mesta. Iskopane su dve velike rupe za ubijene, ali je jedan deo kasnije nalažen nizvodno, plutajući rekom Savom.

Pojedina tela nisu ni pronađena jer su spaljena, a bilo je i zverstava od kojih se ledi krv u žilama. Po salašima su se tela ubijenih raspadala danima, pa su ih izgladnele svinje i psi počeli razvlačiti po njivama. Nalaženi su i leševi trudnica kojima su odsecane dojke i stavljana so na ranu. Iz njih su vađena nerođena deca koja su, zatim, maltretirana dok ne bi umrla zajedno sa majkom.

Kada je ofanziva minula, a muslimanska SS „Handžar“ divizija otišla dalje ka Semberiji, jedan broj preživelih, danima lutajući po šumi, pomračio je umom. Od desetog do četrnaestog marta ubijeno je skoro 200 civila-meštana na najsvirepiji način.

Selo Bosut je izuzetno stradalo tokom Drugog svetskog rata. Od predratnih oko 1200 meštana, slobodu je dočekalo tek oko 700 njih i to u izbeglištvu, mahom u Semberiji i Mačvi.

(Milan Milivojević)

2 COMMENTS

    • U pravu ste. I Sremska Rača je stradala, ali je pomenut samo Bosut jer je ceremonija obeležavanja stradanja održana u Bosutu. Nekom drugom prilikom, pisaćemo i o Sremskoj Rači i njenoj golgoti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here