AERODROM VELIKI RADINCI: Sremski priključak ka nebu!

0
862

Aero-klub Sremska Mitrovica osnovan je 1949. godine pod imenom ’’Franjo Kluz’’ da bi 1992. godine dobio sadašnji naziv, priča Pero Malešević, član uprave kluba kroz koji je od osnivanja do danas prošlo više od 8000 Mitrovčana i preko 5000 osnovaca i srednjoškolaca uključenih u modelarske sekcije i radionice.

Svoj veliki jubilej – 70 godina od osnivanja Aero-klub dočekuje radeći punom parom na Aerodromu Veliki Radinci.

U okviru Aerodroma, sem piste, nalaze se i dva prostrana hangara, radionice, dve kancelarije, pomoćne prostorije za nastavu, savremena ambulanta, kuhinja, sanitarni čvor i bungalovi za odmor.

Aerodom poseduje četiri jedrilice marke ’’puhatek’’ i ’’cirus standard’’ i devet aviona različitih modela. Tokom cele godine na njemu se organizuje teorijska nastava za kursiste letenja na jedrilici i sportskim avionima, dok svakog vikenda od proleća do jeseni polaznici i svi zainteresovani mogu leteti u nebesko plavetnilo.

Ovih dana uprava aero-kluba raspisuje novi konkurs za polaznike letenja na jedrilici, a trenutno kurs završavaju dva, dok se na avionima obučava pet polaznika.

Uz teorijsku nastavu za sticanje pilotske dozvole na avionu potrebno je 45 sati leta i 7000 evra, dok kurs letenja na jedrilici obuvata 80 naleta i košta 1440 evra.

Fasciniran sam nebeskim prostranstvom! Prvi put leteo sam sa šest godina i planiram da upišem Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu, mada mi niko u porodici i familiji nije bio pilot”, kaže Ognjen Vujasinović (18), polaznik kursa jedrilice na ovom aerodromu koji svoje početke vezuje za 1944. godinu kada je ovde osnovan 122. Lovački avijacijski puk od pilota boraca NOR-a u saradnji sa 17. Vazduhoplovnom armijom vojske SSSR-a i 168. Lovačkom eskadrilom.

Danas, Aero klub vodi grupa entizujasta koja ponosno ističe da je odolela svim pokušajima da se aerodrom u Velikim Radincima privatizuje.

(vojvodina.info)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here