Aktivisti INICIJATIVE MLADIH osuđeni zbog provokacija na tribini sa Šljivančaninom

0
865

Prekršajni sud u Rumi, odeljenje u Inđiji osudio je osam aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru na novčane kazne od po 50000 dinara, zbog toga što su na tribini u Beški na kojoj je govorio Veselin Šljivančanin razvukli transparent „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“ i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

Inicijativa mladih u saopštenju podseća da su aktivisti nakon razvijanja transparenta batinama izbačeni iz sale, da je dvoje aktivista povređeno tom prilikom, i da su se napadi nastavili i ispred Doma kulture, gde je demoliran jedan automobil. Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu povređenih aktivista, i odbilo da vodi postupak za prebijanje aktivista.

Inicijativa najavljuje žalbu na ovu  presudu i poručuje da će „nastaviti svoju borbu protiv ratnih zločinaca u javnom prostoru, njihove glorifikacije i političke promocije“.

Kako se navodi u saopštenju, Inicijativa „ne pristaje na društvo u kom se remećenjem javnog reda i mira naziva mirni protest protiv ratnog zločinca“.

Podsetimo, na tribini u Beški kod Inđije u januaru 2017. dogodio se incident kada su aktivisti Inicijative pre početka govora Veselina Šljivančanina, razvili provokativni transparent. Ovaj potez aktivista izazvao je reakciju publike, a na video snimku koji je javnosti dostavila Inicijativa mladih moglo se videti da su njeni aktivisti fizički izgurani iz sale.

Nakon toga, prema svedočenjima aktivista Inicijative mladih, ispred prostorija gde se održavao skup “krupni mladići” su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil.

(IZVOR: insajder.net)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here