Aleksandar Vučić obišao Srem i najavio Zakon o poreklu imovine!

0
3267

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je u Belegišu posetu Sremskog okrugu , u okviru kampanje „Budućnost Srbije“

Posle Belegiša, Vučić je otišao u Inđiju, gde je prisustvovao početku radova na asfaltiranju ulica, a zatim je u Dobrincima obišao fabriku za pakovanje i preradu povrća „La Linea Verde“ d.o.o.

Zatim je u Šidu obišao rekonstruisanu zgradu Osnovne škole „Sremski front“, a potom je u Zasavici posetio seosko turističko domaćinstvo „Čikić“, gde su ga su dočekali domaćini Slobodan Čikić sa porodicom.

Domaćini su razgovarali sa predsednikom, govorili o tome čime se domaćinstvo bavi, koliko ima smeštajnih kapaciteta i kakvi su im planovi u budućnosti. Dočekali su ga tradicionalno, kako običaj nalaže, uz pogaču, so i slatko.

Vučić je imao priliku i da vidi kako se u kazanu peče rakija, što mu je pokazao deda Branislav.

Za Vučića su domaćini pripremili i posluženje: domaću šunku, kobasicu, kulen, čorbu od bundeve, pečenje i štrudlu sa orasima i višnjama.

Domaćinstvo “Čikić” se nalazi na dvadesetak kilometara od Sremske Mitrovice, a uređeno je u etno stilu. U dvorištu se nalaze letnjikovac i pečenjara u kojoj gosti mogu sami da pripremaju hranu ili da, zajedno sa domaćinima, učestvuju u spremanju zimnice, džemova, pečenju rakije.

Osim pripreme hrane, gostima su na raspolaganju razne aktivnosti poput šišanja ovaca kad je sezona, štrikanja, vožnje bicikla, a u neposrednoj okolini domaćinstva nalaze se bazeni, kamp, sportski tereni i Specijalni rezervat prirode „Zasavica“.

U razgovoru sa domaćinima Vučić je govorio o ulaganju u seoski turizam i pomenuo da se radi na novom zakonu kojim će biti omogućene, kako je rekao, velike subvencije za to.

Ako hoćete da proširite delatnost, imate više ležajeva, bolju turističku ponudu, dobićete ozbiljnu podršku države. Tu možemo da idemo do 50 odsto odnosno za sve koji žele da naprave nove vajate, nabave novu opremu, mi kao država dajemo do 50 odsto novčanih sredstava. Dakle, to je poklon, što mislim da je velika pomoć„, rekao je Vučić prilikom posete domaćinstva „Čikić“.

On je domaćine zamolio da to iskoriste kako bi u Zasavicu došlo još više ljudi, stranaca i domaćih. Istakao je da mu je mnogo drago da vidi uspešno domaćinstvo kakvo je porodice Čikić i poželeo im da imaju još dece.

U Mačvanskoj Mitrovici, Vučić je obišao fabriku za proizvodnju stočne hrane „Hrana produkt“, gde ga je dočekala ga je porodica Stanković na tradicionalan način uz pogaču i so, kao i zaposleni preduzeća.

Vučić je tokom obilaska fabrike rekao porodici Stanković, kao i njihovim poslovnim partnerima koji su došli da pozdrave predsednika, da uz pomoć grantova koje obezbeđuje država mogu lakše da nabave opremu i mašine.

Vučić je fabriku obišao zajedno sa ministrom poljoprvirede Branislavom Nedimovićem, pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem i državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem.

Od porodice Stanković je dobio na poklon knjigu „Ovakve se reči govore u Mačvi“ i domaću rakiju. Preduzeće je u privatnoj svojini, ali registrovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju i promet, a vodi ga porodica Stanković na čelu sa vlasnikom Goranom Stankovićem.

Osnovna delatnost preduzeća je proizvodnja gotove stočne hrane, a proizvodni asortiman čine potpune i dopunske smeše, vitaminsko-mineralne predsmeše i proizvode od soje. Osim fabrike u Mačvanskoj Mitrovici, preduzeće poseduje još jednu fabriku „Provamin“ u Sremskoj Mitrovici i farmu za tov pilića u selu Kovačevac.

Proizvodni proces u fabrikama je automatizovan, kapaciteta 20 tona na sat (t/sat). Četiri linije za proizvodnju punomasnog sojinog griza, pogače od soje i sojinog ulja, godišnje prerade 18.000 tona sojinog zrna.

Ukupan kapacitet silosa fabrike je 26.000 tona. Ukupno je zaposleno 450 radnika.

Preduzeće posluje u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda SRPS 9001:2008 i HAČP sistema implementiranog 2006. godine.

Proizvodi „Hrana produkt“ distribuiraju se preko sopstvenih maloprodajnih objekata, u veleprodaji i direktnom saradnjom sa farmama živine, svinja i goveda. Preduzeće postoji od 1992. godine i ostvaruje godišnji prihod od oko četiri milijarde dinara.

Takođe, 10 odsto proizvodnje izvozi na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Bugarske, a do uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije izvozili su i na KiM. Preduzeće postoji od 1992. godine.

Tokom večeri, Aleksandar Vučić se u centru Sremske Mitrovice obratio građanima, na skupu na kojem je govorilai i premijerka Ana Brnabić.

Kampanja „Budućnost Srbija“ počela je 7. februara obilaskom Pčinjskog okruga, a kako je sam Vučić rekao, cilj je da građanima predstavi šta je sve do sada urađeno i koji su dalji planovi, ali i da čuje njihove sugestije i žalbe.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here