ARHEOLOŠKA MAFIJA pljačka po Sremu i Mačvi

1
5174

Muškarac (64) je uhvaćen pre nekoliko dana, kada je detektorom za metal pretraživao njive da bi našao vredne arheološke predmete u Pećincima. On je samo jedan od tragača za blagom, koje ilegalnim tokovima završava na zapadnom crnom tržištu.

Šta se krije ispod zelenih pašnjaka u Sremu i Mačvi najbolje znaju „divlji istraživači„. Njih ima toliko da se sa pravom mogu nazvati „arheološka mafija„. Sa detektorima za otkrivanje metala vršljaju po njivama u potrazi za rimskim novcem koji se nalazi u utrobi zemlje, i na nekoliko metara dubine.

U svakom selu ih ima po pedeset. Samo u Šapcu ima oko 300 tragača za rimskim novcem. U Sremskoj Mitrovici ih ima sigurno i hiljadu. To se sad proširilo i na sela, pa u Beljinu i Ušću kod Vladimiraca, prema Obrenovcu, skoro svaka kuća ima nekog ko traži rimski novac. Čak cele porodice od ovog žive – priča naš sagovornik.

Poslednjih godina primetan je porast šverca umetnina i antikviteta. Ovaj vid krijumčarenja ubraja se među najprofitabilnije i zauzima četvrtu poziciju, odmah posle trgovine drogom, oružjem i ljudima. A današnji lovci na blago poseduju savremenu opremu.

Detektore možeš kupiti na svakom ćošku. Izdvojiš nekoliko hiljada evra. Naravno, to nije garancija da ćeš naći novac. Ima onih koji su pokupovali detektore, ali ih još nisu ni otplatili. Međutim, ko ma sreće, jednim novčićem može da otplati detektor. To su retki primerci i njihova vrednost zavisi od toga koji je vladar na njima, koliko su očuvani i od kog su materijala. Sada svi kopači imaju kataloge u kući i kad nađu novčić, odmah znaju i koliko vredi. Ne može niko da ih prevari – objašnjava naš sagovornik, koji napominje da su najjeftiniji bronzani novčići – od evra za tri takva, a da oni skuplji mogu dostići i dve hiljade evra.

Posle tog događaja, ceo Srem i Mačva našli su se na udaru divljih tragača. Tako je jedan od lokaliteta u šabačkom prigradskom naselju Mišar pre nekoliko godina u potpunosti uništen radom lažnih arheologa. Prilikom hapšenja, kod njih je pronađena manja količina antičkog novca za koji se veštačenjem numizmatičara iz Narodnog muzeja u Šapcu ispostavilo da nema veliku vrednost.

I taman kada se činilo da je potera utihnula, uhapšen je novi tragač.

Na udaru je cela Mačva jer gravitira prema Sirmiumu. Mi smo imali pre desetak godina grupu koju je policija uhvatila na Mišaru. Međutim, oni su toliko izverzirani da kad se policija približila, oni su ono što je bilo vrednije odbacili i ostavili samo šut. Mesecima su orali traktorima i kad je kolega ušao u brazdu, sećam se da se video samo od struka, jer je brazda bila duboka sigurno 80 cm. Problem je što oni tako unište i ostatke arheoloških nalaza – objašnjava Momir Cerović, arheolog Narodnog muzeja u Šapcu.

Da postoji velika pomama za arheološkim iskopinama velike vrednosti, dokazuje i slučaj vozača autobusa šabačkih registracija, koji je uhvaćen sa 515 umetničkih predmeta, među kojima je bilo čak 130 retkih novčića.

Trgovina ukradenim umetničkim delima i antikvitetima treće je po redu crno tržište u svetu, posle trgovine drogom i oružjem, smatraju kriminolozi, a veći deo ovako zarađenog novca odlazi na finansiranje međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma. U našoj zemlji je zaštita kulturnih dobara regulisana Krivičnim zakonikom, Zakonom o kulturnim dobrima i Carinskim zakonom.

(Mirjana Čvorić Gubelić)

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/panonski-pirati-u-sremu-i-macvi-pojavila-se-arheoloska-mafija-u-koju-se-ukljucuju/lrj6rx3

1 COMMENT

  1. Da li je Zlatenko posle 34 godine uspeo da dobije nagradu od drzave za pronalazenje tih zlatnika? Gde se ti zlatnici danas nalaze i u kom muzeju mogu da se vide?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here