Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Zajednička australijsko – srpska istraživanja antičke vile na lokalitetu Glac započela su zvanično 21. juna, a na Vidovdan 28.juna stigli se arheolozi i studenti iz Australije u naš grad. Od danas počinju zajednička istraživanja ovog lokaliteta od izuzetnog značaja.

„Projekat Glac“ se realizuje u okviru saradnje Univerziteta u Sidneju, Arheološkog instituta u Beogradu, Muzeja „Srem“ i Zavoda za zaštitu spomenika  uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasade Australije u Beogradu, Grada Sremska Mitrovica i AD „Mitrosrem“.

Istraživanje lokaliteta će trajati mesec dana, do kraja jula.

Cilj istraživanja je da se evidentiraju vidljivi ostaci građevina i istraže delovi radi izrade projekta konzervacije i očuvanja arhitekture. Predviđeno je da prvi deo projekta traje pet godina, u okviru kojeg će učestvovati stručnjaci iz više država, najpre iz Australije i Srbije, ali takođe iz Velike Britanije i Nemačke. U projektu takođe učestvuje nekoliko stručnjaka i studenata iz Grada Sremska Mitrovica.

Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja u iznosu od milion i sedamdeset hiljada dinara i od strane Univerziteta u Sidneju u iznosu od 25.000 eura.
Šef arheološkog tima biće prof. Ričard Majls. Za Grad Sremska Mitrovica projekat ima veliki značaj, s obzirom na to da je u oklini nekadašnjeg Sirmijuma rođeno deset rimskih careva, a Sremska Mitrovica će u narednih pet godina biti grad arhelogije.

Ostavite komentar

*

captcha *