Automobili stariji od 15 godina moraće dva puta godišnje na tehnički pregled

0
2638

Kada ne znaš kako da dođeš do para, najlakše je udariti na vozače. I to na one najsiromašnije koji “vole” da voze stare automobile. Novi namet za vlasnike četvorotočkaša starijih od 15 godina, koji će od jula morati da idu dva puta godišnje na tehnički pregled, samo je još jedan korak u pražnjenju džepova vozača.

Ako je suditi po tome da je gotovo 40 odsto voznog parka Srbije pregazilo u 16. leto, to znači da će gotovo milion vozila imati obavezu da ide na kanal dva puta za 12 meseci.

Svi automobili stariji od 15 godina moraće dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled – novine su pravilnika usvojenog 5. maja, a koji stupa na snagu 5. jula. Na tehnički pregled mora se doći čistim automobilom. Pregled traje do 35 minuta i sve se za sada snima foto-aparatom.

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomesečnog tehničkog pregleda vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primenjivaće se na vozila kojima se nakon 5. jula 2018. godine bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi da se vrši nakon 5. januara 2019. godine“, kaže Stojan Spasić iz MUP-a Srbije.

Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom, cenu tehničkog pregleda propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatarnje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

Iz udruženja postoje naznake da će ona biti negde oko 30 evra plus troškovi koje imaju Tehnički pregledi ka Agenciji za bezbednost saobraćaja“, rekao je Marko Manolović, rukovodilac tehničkog pregleda.

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će oni morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta. Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu.

Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni, koja imaju koroziju, neće moći da prođu tehnički pregled“, ističe Boris Borović iz Tehničkog pregleda “10 plus”.

Na tehničkim pregledima meriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar onu emisiju koju fabrički ima to vozilo. Oni koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove. Tehnički pregled neće više biti samo formalnost, već ozbiljna provera vozila, a ove mere odnosiće se i na autobuse i kamione.

Navodno, svrha svega je povećanje bezbednosti u saobraćaju. Statistika, međutim, pokazuje da najčešće moćniji i noviji automobili zbog neprilagođene brzine ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju. Većina veterana na četiri točka, slažu se njihovi vlasnici, ne može da razvije tolike brzine.

Takođe, još je mnogo nedoumica u vezi sa praktičnom primenom novih pravila. Sagovornici iz oblasti bezbednosti saobraćaja, kao i osiguranja i tehničkih pregleda, tvrde da se period registracije automobila neće skraćivati. I dalje ćemo, ovim povodom, na šalter MUP-a ići jednom godišnje, bez obzira na to što, možda, vozimo stari automobil. Polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti i dalje će pokrivati 12 meseci, odnosno ceo period registracije.

Međutim, i same osiguravajuće kuće priznaju da postoji dosta nedoumica. U narednom periodu videće se kako će nadležni te nedoumice rešiti – taman da vozači spreme novac.

(S. B.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here