“Bešenovačka prinošenja” u subotu 28. jula

0
746

Manastir Bešenovo u subotu 28. jula proslavlja slavu, a tokom proslave predstaviće se zbornik radova “Bešenovačka prinošenja” kao i kompozicija “Vaskrsava Bešenovo”.

Istorijski zapisi i hrišćanska predanja govore, da je Kralj Dragutin, podižući manastir Bešenovo, čistim srcem gradio zadužbinu, koja će u svim vekovima pronositi ljubav, požrtvovanost i veru porodice Nemanjić.

No, kroz vreme se pokazalo da su svetinje, koje oslikavaju identitet jednog naroda, uvek prve na udaru neprijatelja, tako da je Bešenovo imalo svoj tragičan, istorijski period.

Zahvaljujući igumanu Arseniju Matiću, manastir je počeo svoju obnovu od temelja, tako da se danas na Fruškoj gori, na mestu srušenog manastira, nalazi istovetna svetinja, u novom ruhu i sjaju.

Ovaj lepi manastir će u subotu 28. jula, proslaviti Hramovnu slavu Svete Kirika i Julitu, a nakon odslužene Evharistije, tradicionalno će biti predstavljen zbornik radova “Bešenovačka prinošenja“.

Ove godine će, sem već dobro poznate književne manifestacije, biti promovisana pesma u muzičkom obliku, pod nazivom „Vaskrsava Bešenovo“. Ova pesma je delo grupe autora, a tekst pesme je napisala Maja Kovačević, majka jedanaestoro dece.

Muziku za pesmu je komponovala Violeta Sandić, a aranžman je uradila Aleksandra Garunović, čiji hor Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida“ i izvodi pesmu.

Za organizaciju i koordiniranje projektom pesme „Vaskrsava Bešenovo“ zaslužan je  Predrag Medenica, potpredsednik izvršnog odbora Udruženja Kraljevine Srbije. Svesrdnu podršku za realizaciju pesme, ukazala je Uprava za kulturu, sport i omladinu Grada Sremska Mitrovica.

(S. P.)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here