BOSUT: Smotra folklora „Pesmom i igrom u susret jeseni“

0
1658

Proteklog vikenda, u selu Bosut organizovana je treća po redu manifestacija pod nazivom “Pesmom i igrom u susret jeseni”.

Tom prilikom, domaćini, Kulturno umetničko društvo “Bosut” ugostilo je više folklornih ansambala, i to: SKUD “Ražljevo” iz Ražljeva, SKUD “Velino selo” iz Velinog sela, KUD “Filip Višnjić” iz Višnjićeva, KUD “Branko Radičević” iz Erdevika, Kulturni centar Kuzmin, Kulturni centar Martinci, KUD “Dositej Obradović” Grgurevci i FA “Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice.

Kako je i najavljeno, nakon dolaska učesnika, održan je defile svih ansambala kroz glavnu bosutsku ulicu, da bi nakon toga program oličen u spletu narodnih kola i igara, trajao više od dva sata, na opšte zadovoljstvo meštana i prisutnih gostiju.

Glavni program održan je u dvorištu bosutske Osnovne škole, a učesnici programa i publika dočekivani su kako i dolikuje, štrudlama koje su pravile žene na čelu sa Slobodankom Milivojević i Milkom Brodalić.

Svoje zadovoljstvo organizacijom i prikazanim igrama nije krio ni Slavko Brodalić, predsednik KUD “Bosut”, inače domaćina i organizatora manifestacije.

Naše folklorno društvo postoji nekoliko godina, a ova manifestacija odraz je težnji omladine iz sela da se folklorna tradicija održi i sačuva i na ovim prostorima. Negujemo mnoštvo igara iz Srema i Mačve, a do sada imali smo dosta zapaženih nastupa kako kao domaćini tako i na mnogobrojnim gostovanjima. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi Sremske Mitrovice, opremljeni smo i novim narodnim nošnjama koje ćemo predstaviti u narednom periodu publici.”- kaže Brodalić, dodajući:

Društvo je nastalo kao proizvod ideje meštana da približe interesantne manifestacije svojim meštanima, kako bi  selo na taj način oživelo i okupilo mlade, u čemo smo, bar do sada, uspeli.

Manifestacija “Pesmom i igrom u susret jeseni” završena je u prvim večernjim satima, nakon čega su gosti, u najboljoj tradiciji, počašćeni sremačkom večerom i veselom muzikom uz koju se, a kako drugačije, opet zaigralo kolo.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here