Čalma u javnom sistemu vodosnabdevanja

0
302

Problem nedovoljnih količina vode koji su dobijali iz lokalnog izvorišta konačno je rešen povezivanjem ovog mesta na javni sistem vodosnabdevanja. Redovna isporuka higijenski ispravne vode za piće od sada će meštanima Čalme poboljšati kvalitet života. Vrednost investicije je 15,7 miliona dinara.

Radovi su počeli u oktobru prošle godine. Završeni su u planiranom roku, sa kraćim zastojima tokom zimskog perioda. Na trasi dugoj nešto preko 7 km položen je polietilenski cevovod prečnika 125 mm. Izgrađena je distributivna mreža od crpne stanice Manđelos do crpne stanice Čalma, sa ciljem stvaranja uslova za spajanje lokalnog vodovoda na javni sistem vodosnabdevanja. Voda za piće koja se doprema iz Postrojenja za preradu vode redovno se kontroliše u akreditovanim zdravstvenim institucijama, pa će pored dovoljnih količina vode, meštani Čalme imati i sigurnost u pogledu njene zdravstvene ispravnosti”, rekao je u izjavi za medije Borislav Babić, v.d.direktora JKP „Vodovod“.

Podsećanja radi, Čalma je od 1970. godine u lokalnom sistemu vodosnabdevanja. Tada je izgrađeno izvorište sa crpnom stanicom, a potom su povremeno rađene rekonstrukcije sa ciljem poboljšanja kvaliteta vodosnabdevanja. Ipak, zbog sve većih potreba za zdravstveno ispravnom vodom za piće, raspoloživi kapaciteti bunara bili su nedovoljni za stabilno i kontinuirano snabdevanje vodom, naročito tokom letnjih meseci. Izgradnjom nove mreže nakon skoro pola veka taj problem je konačno rešen.

Sredstva za ove radove obezbeđena su preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u iznosu od 10,2 miliona dinara, a ukupna vrednost investicije je 15,7 miliona dinara.

Ostatak novca obezbedio je sremskomitrovački Vodovod iz sopstvenih sredstava. V.d.direktora Babić je ovom prilikom najavio da je to preduzeće konkurisalo za sredstva za nastavak radova na izgradnji vodovodne mreže u Ravnju, pa se tokom ove godine očekuje i realizacija tog posla.

(Lj. Janković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here