Četiri godine od dana kada su Mitrovčani pobedili reku

0
2795

Juče je, na obali Save kod pešačkog mosta, obeleženo četiri godine od kako je Mitrovica bila izložena nezapamćenoj opasnosti od poplava. Tog 17. maja 2014. godine nivo reke Save u području grada dostigao je neverovatnih 863 cm.

Sećajući se tog dana i odajući priznanje građanima na uspešnoj odbrani od nabujale reke Save, tim povodom se u Gradskoj kući, a zatim i na Savskom keju, okupio štab za vanredne situacije.

Gradonačelnik Vladimir Sanader je, zahvalivši se svima koji su pomogli u odbrani grada, istakao:

Danas stojimo na mestu gde je voda pre četiri godine bila 863 cm što smo i ovom tablom obeležili, hiljadugodišnja voda koja je pretila da ugrozi grad, odnosno pretila je da potopi deo grada. Četiri godine kasnije mi smo mnogo toga uradili u sprečavanju da bilo koja vrsta ovako visoke vode potopi grad.

Uredili smo kanalsku mrežu kako po gradu, tako i po selima, nasip je saniran gde god je bilo primećeno da ima problema. Uveliko radimo na projektu mobilnih panela kako bismo zaštitili ovu deonicu od 700 cm koja je i najkritičnija kad dođu velike vode, kao što je bilo 2014. godine. 

Učesnici smo mnogih međunarodnih projekata koji se bave odbranom od poplava, a jedan od najznačajnijih je formiranje retenzije u bosutskim šumama. Taj projekat bi trebao da obezbedi dugotrajnu sigurnost i Grada Sremske Mitrovice i Šapca, kada se pojave hiljadugodišnje vode one bi bile preusmerene u šume kod Bosuta i na taj način bi se smanjio pritisak na nasip.

Podsećanja radi, pre četiri godine vanredna situacija zvanično je proglašena 15. maja, a nivo vode se podigao iznad ikada zapamćenog 17. maja kada je u večernjim satima dostigao 863 cm. Ubrzo je počela evakuacija stanovništva iz dela samog grada uz reku, ali i iz Mačvanske Mitrovice i Laćarka.

U Gradu Sremska Mitrovica vanredna situacija je bila na snazi do 2. juna kada je procenjeno da opasnost od poplava više ne postoji.

(M. Milivojević)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here