Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Crveni krst Sremska Mitrovica juče je svečano obeležio Svetski dan davalaca krvi. Tim povodom u Gradskoj kući upriličen je svečani prijem davalaca koji su stekli pravo na dodelu priznanja za 5, 10, 20, 35, 50, 75 i 100 puta datu krv.

Na istoj svečanosti učenicima koji su učestvovali na likovno-literanom konkursu „Krv život znači“ uručene su nagrade.

Moto ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi bio je “Ne čekaj nezgodu.Preduzmi nešto. Daj krv! Daj sada! Daj redovno!’

Sve aktivnosti u dobrovoljnom davalaštvu krvi u 2016.godini odvijale su se, kao i do sada u saradnji sa transfuziološkom službom Doma zdravlja Sremska Mitrovica. Tokom cele prošle godine realizovano je niz edukativno motivacionih predavanja u srednjim školama za učenike završnih razreda, što je doprinelo realizovanju vrlo uspešnih omladinskih akcija dobrovoljnog davanja krvi.

U 2016 godini, novih dobrovoljnih davalaca, odnosno onih koji su prvi put dali krv je bilo 208 lica. Program prikupljanja krvi i krvnih elemenata je realizovan prema planu i programu Službe za transfuziju krvi u Sremskoj Mitrovici.

U 2016. godini planirano je 40 akcija DDK, a realizovano je 39 akcija, na kojima je ukupno prikupljeno 2148 jedinice krvi, što predstavlja 2,69% u odnosu na ukupan broj stanovnika u Sremskoj Mitrovici.  Za uspešnu realizaciju akcija DDK, osim rada stručne službe Crvenog krsta, najvećim delom zaslužno je angažovanje 52 volontera i oko 200 sati volonterskog rada, uloženog u pripremu i realizaciju akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Pravo na priznanje ove godine steklo je ukupno 212 dobrovoljnih davalaca krvi, od toga troje za više od sto davanja.

Ostavite komentar

*

captcha *