Da li je OMILJENO drvo Mitrovčana MORALO da bude posečeno?

1
2042

Bilo jednom jedno drvo… Dobro drvo, puno ljubavi za jednog dečaka… Mali dečak je veoma voleo drvo. Zaista voleo ga je i Dobro drvo bilo je srećno” – početak je poeme Shela Silversteina. U pesmi se dalje opisuje do koje mere je život tog dečaka, koji je kasnije odrastao i ostario, bio vezan za postojanje “dobrog” drveta.

Arboristi (osobe koje se bave kultivacijom, negom i gajenjem drveća u urbanim sredinama) smatraju da drveće spada u najlepša, najveličanstvenija i najstarija živa bića na našoj planeti.

I Mitrovčani su imali drvo koje su voleli, nebrojeno puta fotografisali, pored kojeg su pozirali, koje je, na neki svoj, osoben način, postalo deo gradskog parka i njihovih života. Cenjeno više od svih ustanova kulture kojima je bilo okruženo.

Judino drvo  (Cercis siliquastrum) malo je listopadno drvo sa prostora Južne Evrope i Zapadne Azije, koje je čuveno po svojim jarko roze cvetovima u proleće. Jedno od njih, ni krivo ni dužno, raslo je na samom obodu pored trotoara, na izlasku iz Gradskog parka u ulici Vuka Karadžića.

Nažalost, tokom rekonstrukcije ove ulice drvo je posečeno, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo Mitrovčana pa je čak pokrenuta i online peticija da nekoliko stabala iste vrste ponovo krasi gradski park.

Ipak, načelnik nadležne gradske uprave Miroslav Jokić poručuje su da za peticijom nema potrebe, jer je već u planu sadnja više stabala pomenutog drveta:

Stručnjaci zaduženi za zelenilo u okviru radova u ulici Vuka Karadžića imali su nekoliko zadataka. Prvi od njih jeste da utvrde koja stabla ranije posađena bi mogla da prežive privremeno izmeštanje. Njih nije bilo puno, ali određeni broj istih je privremeno uzmešten i biće ponovo posađen u pomenutoj ulici kada za to dođe vreme.

Drugi zadatak je bio da utvrde da li se nešto od postojećeg zelenila nalazi na trasi pešačke staze, puta ili bilo kog drugog dela saobraćajnice i utvrđeno je da se dva drveta nalaze baš na mestu pešačke staze, a jedno od njih je i Judino drvo“, objašnjava Jokić.

On kaže da bi zbog potreba radova morao biti uklonjen deo korena drveta, što bi na kraju dovelo do njegovog sušenja.

Kako bi se u okviru radova na rekonstrukciji moglo postaviti sve ono što je projektom planirano, behaton, ivičnjaci i tako dalje morali bi poseći deo korena, a to bi dovelo do toga da bu se drvo u narednih godinu dana moralo ukloniti, jer bi počelo da se suši. Takođe, utvrđeno je od strane stručnjaka da je Judino drvo bilo bolesno i kada je posečeno moglo se videti da je polovina drveta trula, što opet znači da bi ono i samo u nekih godinu dana palo i bilo bi sigurno opasno po bezbednost samih prolaznika“, objašnjava načelnik Jokić i dodaje da nakon što je utvrđeno da se Judino drvo mora poseći doneta odluka da se nekoliko stabala istog posadi u samom parku.

Treći zadatak koji stručnjaci imaju jeste ozelenjavanje ulice Vuka Karadžića nakon završenih svih radova na samim saobraćajnicama, stazama, rasveti i sl.

Projektom je planirano da u samoj ulici Vuka Karadžića bude posađeno oko 40 stabala, što je daleko više nego što ih je bilo pre radova. Odlučili smo se na taj postupak kako bi ulica bila što približnijeg izgleda samom parku i generalno sve što se radi u ulici je u vizuelnom smislu slično parku. Ideja nam je da se na neki način Gradski park i njegov izgled proširi na samu ulicu Vuka Karadžića“, završava Jokić.

Povodom ovog slučaja oglasio se i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

(Milan Milivojević)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here