Da li su zubari zaštićena vrsta ?!

17
2831

Uobičajeno je da imate pravo reklamacije na kupljenu robu ili pruženu uslugu. Ako pukne nova cipela u radnji vam uz priloženi račun daju drugi par ili vrate novac. Ako se pokvari nešto od bele tehnike u garantnom roku u ovlašćenom servisu taj uređaj besplatno poprave, ako je to nemoguće daju novi ili vam vrate novac.

Slično je i sa uslugama.

Ali šta da radimo kada nam zubar u usta navali brdo plastike, TO nazove protezom i debelo naplati uglavnom u eurima? Ima li pacijent pravo da primeti da stomatolog nije dobro uradio posao koji je papreno naplatio? Kome mogu da se žale građani kada zubar neće da im izađe u susret i proveri da li je i gde je pogrešio? Brine li neko u ovakvim situacijama o potrošačima?

Iako ima više načina da se pravda istera, zbog mora birokratskih procedura, službi, veštačenja i pre svega neinformisanosti većina odustaje u startu, sa čim stomatolozi uglavnom računaju pa teraju po svome!

Čast izuzecima.

Korisno je znati sledeće:

1. Na osnovu Zakona o fiskalnim kasama stomatološke ordinacije su u obavezi da izdaju fiskalne isečke za pružene usluge. Ukoliko vam, kao meni, u privatnoj stomatološkoj ordinaciji za protetske radove uzmu eure, odbiju da izdaju račun a posao urade traljavo, odmah ih prijavite finansijskoj inspekciji koja se nalazi u zgradi Poreske uprave. Lako je i jednostavno, instrukcije za pismeni podnesak dobijate od inspektora.

2. Ukoliko je nezadovoljan pruženom uslugom pacijentima mogućnost da uloži Prigovor Savetniku za zaštitu prava pacijenata (nalazi se u staroj zgradi Opštine) ili Zdravstvenoj inspekciji u Novom Sadu (Bulevar Mihajla Pupina 6) jer ona vrši nadzor nad radom zdravstvenih ustanova i privatne prakse.

3. Kako bi mogao da radi zubar mora imati licencu Stomatološke komore, pa pacijenti nezadovoljni pruženom uslugom treba to da prijave etičkom odboru ove Komore u okviru koje postoje Sudovi časti. Oni utvrđuju povredu profesionalne dužnosti i sprovode postupak disciplinske odgovornosti koja može rezultirati i oduzimanjem licence za rad. Ogranak Stomatološke komore za Vojvodinu nalazi se u Novom Sadu, Bulevar Oslobođenja 68b.

Ako imate realne razloge za nezadovoljstvo najbolje je iskoristiti sve tri nabrojane varijante jer je to izgleda pravi način da mnogi zubari shvate kako nisu nedodirljivi, a ni najpametniji. Krajnja instanca je naravno redovan sudski postupak koji može da traje i košta, ali zar vas usluga posle koje ste možda naruženi, ometeni u normalnom funkcionisanju ili na neki način zdravstveno ugroženi nije koštala?

U našem Gradu postoji najmanje deset privatnih stomatoloških ordinacija.

Lično negativno iskustvo u ,,savremeno opremljenoj ordinaciji u kojoj možete dobiti sve vrste stomatoloških usluga“ nateralo me je da istražim mogućnosti, pokrenem postupke i istrajem, jer više od štete koja mi je naneta mrzim kada mi neko vređa inteligenciju. Ovo će ujedno biti način da proverim kako nam funkcioniše Država i njene nadležne Službe.

A sve je počelo potpuno benigno. Uvažavajući preporuke prijatelja kojima su vađeni zubi u ordinaciji UNIDENT NS poklonila sam poverenje dr. Nataliji Radić koja mi je vrlo lepo izvadila zub u donjoj vilici i time se kvalifikovala da dalje nastavi rad. Komplikovaniji poslovi su na žalost doneli niz problema koji su izazvali lančanu reakciju.

Kako bi mogla da mi izvadi pokvareni zub koji se nalazio ispod keramičkog mosta trebalo je skinuti isti.

Tom prilikom dr. Natalija mi je polomila dva zuba nosača krunica, umesto jednog izvadila mi je tri zuba i tako me trajno rešila mogućnosti za izradu novog mosta! Iako je šteta bila ogromna i većina profesionalaca bi ponudili da o njihovom trošku ugradim implant (nosač) moja vesela doktorica je konstatovala da je sve baš super, proći ću jeftinije jer su nove keramičke krunice svakako skuplje od proteze koju će mi napraviti pošto drugog izbora nema!

Da budem u ,,ravnoteži“ i za donju vilicu ću kupiti protezu i Bog da me veseli sa blistavim osmehom! Ni reči o vrstama proteza, materijalima, mogućnosti da izaberem šta hoću ili šta mogu da platim…

Ko je još video te trice i kučine, biće kako doktorica kaže.

U ovakvim situacijama, izmrcvareni krezubi čovek sa ranama u ustima nije u stanju da rasuđuje, već samo da se moli da se agonija što pre završi. Posle uzimanja otisaka i par proba dobila sam željno čekane zube, na izgled lepe i ništa više od toga. Nije me ništa žuljalo, niti su se stvarale ranice i slično jer uobičajenih kretanja vilice nije bilo, ja prosto nisam mogla ni da dišem!

Toliko rogobatno, kruto sa većim brojem zuba od potrebnog, sa masom plastike, valjda da bude bogatije, tek u ustima mi nije ostalo prostora ni za jezik pa sam ih stalno morala držati otvorenim. O govoru ili ne daj bože jelu nisam smela ni da mislim. Doktorica mi je dala savet da tako mora, da treba da se naviknem i to je to. Snažna želja i upornost nisu davali rezultate ni posle mesec dana jer sam konstantno imala nagon na povraćanje, a kada je počelo da se javlja gušenje potražila sam savet od nekoliko stomatologa i tehničara koji se protetikom bave dugi niz godina, a nisu iz našeg Grada.

Stručno mišljenje bilo je usaglašeno: niti sam razmažena, niti sam alergična na materijal, niti sam nestrpljiva, već su proteze nakaradno izrađene i nemoguće je korigovati ih!

Mojoj doktorici naravno nije padalo na pamet da mi izrađuje druge proteze niti da učini bilo šta što bi vodilo ka rešenju problema. Da ne bih ponovo gubila vreme odlazim kod drugog stomatologa kome ne pričam skorašnje negativno iskustvo već tražim rešenje za svoju krezubost. Brzo smo se dogovorili i za par dana sam imala adekvatnu protezu koja se ni jednog momenta nije činila kao strano telo u mojim ustima.

Sve je štimalo čak i uzimanje hrane neposredno po stavljanju proteze!

Jedini znak da se nešto dešavalo bilo je šuškanje pri izgovoru nekih glasova koje je trajalo par dana.

Naravoučenije: Stavljanje zubnih proteza ne mora biti mučan proces niti zahteva bog zna kakvo privikavanje ako su čestito izrađene od strane dobrog profesionalca. Tačka. Bez želje da ulazim u to da li je greška do zubarke ili do tehničara koji je izradio proteze ponudila sam dr. Nataliji da joj vratim te rukotvorine, a da ona meni vrati deo novca kako bih njime platila rad drugog stomatologa. Ni da čuje, proteze joj ne trebaju, novac ne vraća, fiskalni račun nemam… skoro pa bezizlazna situacija.

Doduše, dobila sam sms poruku u kojoj stoji da će me njen advokat kontaktirati kada se vrati sa godišnjeg odmora!

Bahato,nema šta.

Gledajući svima vidljive statusne simbole napred navedene doktorice (stanovi, kuća, kola…) reklo bi se da dobro zarađuje. Da li sve pacijente evidentira i izda im račun za izvršene usluge nije na meni da procenjujem. To treba da kontroliše neko drugi.

Ovde se samo postavlja pitanje koliko je nezadovoljnih pacijenata izašlo iz njene i raznih drugih privatnih ordinacija koji ne znaju šta će? Što je još strašnije, oni koji su dali svoj novac a za to nisu dobili adekvatnu uslugu kao da se plaše da javno podele svoje iskustvo sa drugima. Znam da ne želim da budem još jedna ovca za šišanje, po cenu da me svako ko se oseća uvređeno posle ovog teksta tuži!

(Mirjana Novković)

17 COMMENTS

 1. Bravo, svaka cast na tekstu. Siguran sam da je veliki broj nasih sugradjana imao ovakav ili slican problem sa „SVOJIM“ stomatologom, a kada dodje (moje) vreme, osvanuce slican tekst u novinama, SAMO u vezi sa drugom stomatoloskom ordinacijom i „Dr.“-zubom, koji od ‘pregledanja’ zelenih tj. ‘stranih’ moneta/novcanica nije u stanju da pregleda tj. obrati paznju na pacijenta koji prolazi identicno kao i gospodja iz ovog clanka…

 2. Ne ulazeci u objektivnost Vase price i ne bacajuci akcenat na taj deo , gde ste,usput pokusali da budete i duhoviti(ironicni) najmanje deset puta ste pomenuli naziv zanimanja „zubar“ i jednom ste nas udostojili da nam objasnite i da znate sinonim za to zanimanje a to je „stomatolog“ ,pri tom ste pomenuli i Stomatolosku komoru Srbije (a ne „Zubarsku komoru Srbije“ -sto ,naravno i ne postoji) pa bih Vam postavvila jedno pitanje -Kako zovete lekara koji se bavi lecenjem zenskih reproduktivnih organa ? Mislim ,kako biste ga pojednostavljeno nazvali na srpskom(ili analogno“ zubarki“) ???!!

  • Poštovana, suština priče bila je u tome da PROFESIONALAC, nazvali ga mi zubarem, stomatologom ili dr.stomatologije, MORA da preuzme odgovornost za svoj rad i da snosi posledice ako nešto nije dobro uradio, naročito ako je sve uredno naplatio, pri tom izbegavajući da evidentira pacijenta, izda mu račun, plati porez…

 3. Što se tiče stomatologa koji svoj posao obavljaju u svojim privatnim ordinacijama, ja imam različita iskustva. I izuzetno loša, i izuzetno pozitivna. Tako da se ne pronalaze baš svi u ovom tekstu. Ali s obzirom na ono lično loše iskustvo, slažem se, mada nema to veze ni samo sa privatnom praksom. Mnogo lošije iskustvo imam upravo iz državne ustanove.

 4. Vec su poceli doktori stomatologije kao i doktori medicine ili ako su vam blizi nazivi zubni lekari kao i lekari da odlaze gde se vise postiju,da izostavimo i materijalno vrednuju.Kad ih ne bude ovde jer ce otici za njima i oni koji nisu nameravali,tada vi budite musterije umesto pacijenti i pazarite u prodavnici te rogobatne proteze ili ih narucite kod „majstora“ kv ili vkv kojo su zaista majstori aki ih jos ima.Razmisljam kao koleginica pa vam postavljam pitanje za milion dolara:Da li je slozenija vaginalna duplja ili usna kojoj i zglob pripada?Da ne bude kasno za povratak znanju,postovanju i lepom vaspitanju

 5. Zubarku znam po odličnom iskustvu i noje porodice i prijatelja kojima sam je preporučio a gospodju koja je pisala tekst samo po sličnim. Ako se dobro sećam, ovo nije prvi put da gospođa pokušava da iskamči novac i kada to ne uspe razapne nekoga po portalima. Setih se jadnog opštinara kome je svaki dan pravila pakao od života jer nije imao osnova (po njoj nije želeo) da sa budžeta grada opredeli znatna sredstva za njeno udruženje građana.
  Kako je gospođa upoznata sa zakonima ostaje čudno da je uslugu platila a nije dobila račun iako u istom decidno stoji da potrošač nije dužan da plati robu i usluge ako nije dobio fiskalni račun.
  Iz svega gore navedenog je upitno i da nije pogrešila ordinaciju tj u kojoj je stvarno i bila.

  • Dragi ,,Lazare Nešiću,, očigledno ste moj fan kada vam sećanja dosezu tako daleko! Šteta što tekstove koje pišem ne čitate sa razumevanjem, pa s toga i takvi zaključci. Pozdrav.

 6. Pozivate se na zakone a sami ih, po svojim rečima, kršite. U Zakonu o fiskalnim kasama se navodi da korisnik dobara i usluga nije u obavezi da plati za iste ako nije dobio fiskalni račun. Što se prava tiče, uslugu niste ni platili a možda Vam nije ni pružena.

  • Dragi ,,Petre Đokiću,, računa zaista nema ali ,,kastanjete,, su tu i još mnogo materijalnih dokaza. Hvala što brinete i delite besplatne pravne savete. Volim povratne reakcije na tekstove koje pišem. Šteta što skrivate identitet… Ipak, javilo se čak 17 pacijenata dotične dr. koji dele moje iskustvo i žele da zajednički delujemo jer se takođe osećaju poniženo i izigrano… Šta ćete, život je čudo.

 7. Ovo što ova gospodja piše ne može da bude nikako!!!! Ja znam doktorku dugi niz godina. Take osobe se retko sreću. Moja porodica i moji prijatelji samo kod nje leče zube i svi su prezadovoljni. Profesionalac do bola i kao čovjek velikog srca. Uvek ima razumevanja za svakoga. Nosim njenju protezu i smejem se na moju veliku radost, a ranije nisam mogao. Promenila mi je život na bolje svojim delom. Ova gospodja je sigurno nešto pobrkala. Kako reče ovde neko, verovatno nije ni bila tamo, a oće da nekog ojadi ko je uspešan.

 8. Ne mogu da se načudim da postoje ovakve osobe koje ovako nešto mogu da napišu. Napadaju nešto što je etalon profesionalnosti i poštenja. Doktorku poznajem već nekoliko godina. Mom detetu je ispravila nepravilan zagrižaj i čak mnoge kontrole nije naplatila. Meni je stavila tri keramičke krunice – sve je FANTASTIČNO uradila. Kod nje svako dobije pravilnu i profesionalnu uslugu. Znam i da pomaže deci invalidima iz Šida BESPLATNO. Ona i rečima leči. SVIMA JE PREPORUČUJEM. Neka svi njeni pacijenti pišu ovde. Ovakvom gnusnom klevetanju se mora stati na put.

  • Draga Marina,
   razumem Vašu pristrasnost jer nosite lepo iskustvo iz navedene stomatološke ordinacije. Slažem se sa Vama da ima mnogo zadovoljnih pacijenata i da vlasnica Ordinacije ima puno kvaliteta i veliko srce. Ali ko je o tome govorio/pisao? U tekstu je bilo reči o tome kakve se mogućnosti pružaju pacijentima koji su nezadovoljni uslugama stomatologa! Rukovodim se time da ko radi taj i greši i zalažem za mogućnost da proizvod (u ovom slučaju zubna proteza) koji sam platila mogu da vratim onom ko ga je izradio ako ne može biti u funkciji i da mi bude vraćen moj novac. Kada druga strana pobegne od odgovornisti i ne želi kompromis nastaje problem.

 9. Gospodjo, ti što pišeš ovakve laži po portalima, o tebi sam čula u Mitrovici sve najgore. Gore su pomenuli onog nesrećnika iz opštine, i o tom slučaju cela Mitrovica zna. Najbolje bi ti bilo da se izviniš svima i da odeš u crkvu da se ispovedaš ako veruješ u Boga i ako u bilo šta veruješ. A o Doktorki mogu da kažem samo sve najbolje.

  • Draga Nikolina,
   da li samo zato što ste Vi o meni čuli sve najgore ja treba da idem krezuba? Sigurni ste da je ono što sam napisla laž? Želim da doživite moje iskustvo. Pozdrav.

 10. Dragi ,,Petre Đokiću,, računa zaista nema ali ,,kastanjete,, su tu i još mnogo materijalnih dokaza. Hvala što brinete i delite besplatne pravne savete. Volim povratne reakcije na tekstove koje pišem. Šteta što skrivate identitet… Ipak, javilo se čak 17 pacijenata dotične dr. koji dele moje iskustvo i žele da zajednički delujemo jer se takođe osećaju poniženo i izigrano… Šta ćete, život je čudo.

 11. Voleti sebe, nista nije neobicno, al mrzeti i napadati sve oko sebe je primer za posmatranje iz vise segmenata.
  Kako se vidi iz komentara o Gospođi koja se potrudila da napise iscrpan tekst sa mnogo pravopisnih gresaka i nestrucnih izraza, nemoze se zakljuciti da u ovom gradu nema bas nekakav autoritet. Ako se uzme u obzir da je doticna Gospodja vec imala iskustvo u ovakvim situacijama tuzivanja za radi iznudjivanja novca, pa ko bi mogao da poveruje u istinitost ovakvih navoda.
  Pausalne ocene za strucne ljude od jedne polu pismene osobe, sto se vidi po napisanom tekstu, je samo pokusaj stavljanje sebe u prvi plan i predstavljanje kao nekakve vazne licnosti u sveri obracanja u javnosti.
  Zakljucak je da neko ko je u stanju da iznosi u javnosti necije imovinsko stanje, i na taj nacin pokusava da leci svoje flustracije, trebao bi da potrazi usluge na nekakvom drugom odelenju, a ne kod Stomatologa.

  • Dragi ,,Marko Đukiću,, divno je pročitati Vaš komentar… Ako smem ovako ,, polu pismena ,, da zamolim da negde proverite da li se piše ,,nemože,, ili ,,ne može,, da li se kaže ,,tuživanje,, ili možda drugačije… Čini mi se da se i ,,svera,, nekako drugačije piše… O ,,flustracijama,, da i ne govorim!!! Što se tiče iznuđivanja novca i tu ste u krivu jer sam ja samo tražila da mi se vrati MOJ novac za proizvod koji je neupotrebljiv! Srdačan pozdrav od osobe koja nema za cilj da sebe stavlja u prvi plan i predstavlja se kao važna u ,,sveri obraćanja javnosti,,….car ste, ulepšali ste mi dan!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here