Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Godišnjica stradanja sremskih rodoljuba u Drugom svetskom ratu obeležena je u memorijalnom kompleksu „Spomen groblje“ i različitim programima pod nazivom “Da se ne zaboravi”. Služena je liturgija i parastos na mestu zajedničke grobnice 7950 poginulih i streljanih, koje se smatra jednim od najvećih gubilišta Drugog svetskog rata.

Nakon liturgije i parastosa položeni su venci i upriličen je prigodan program.

U ime Grada Sremska Mitrovica vence je položio zamenik načelnika za kulturu, sport i omladinu Zoran Miščević. Pored njega, vence su na spomenik stradalima položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije kao i delegacija Organizacije rezervnih i vojnih starešina.

Program obeležavanja 75 godina od stradanja rodoljuba u u Drugom svetskom ratu nastavio se prijemom u Gradskoj kući, izložbom i svečanom akademijom.

Kako je na akademiji posvećenoj godišnjici rekao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, istih ovakvih septembarskih dana 1942. godine, Srem je bio zavijen u crno. Kaznena ekspedicija koju je predvodio Viktor Tomić, glavni opunomoćenik ustaškog poglavnika Ante Pavelića, za jedva mesec i po dana, ubila je više 6.000 nevinih muškaraca, žena i dece.

Večeras smo ovde da se, s najdubljim pijetetom, još jednom naklonimo njihovoj žrtvi. To je dug koji prema njima ima svako pokolenje našeg naroda. Mi ga odužujemo ovim skupom i svim drugim manifestacijama koje ste danas organizovali, istovremeno podsećajući i obavezujući i one koji će doći posle nas, da ih nikada ne zaborave. Večno sećanje i najdublje poštovanje je najmanje što smo svi mi zajedno dužni žrtvama jednog obezljuđenog i strašnog vremena”, rekao je Mirović.

U ovim akcijama Srem je potpuno ostao bez jevrejskog stanovništva. Na hiljade Srba, Roma i Jevreja poslato je u logore gde je najveći broj mučki stradao. Građani su streljani  na nekoliko lokacija u Sremskoj Mitrovici. Samo na prostoru pored pravoslavnog groblja, u najvećoj zajedničkoj grobnici na ovim proštorima nađeno je oko 2800 posmrtnih ostataka streljanih žrtava. Zločin je tim veći, što su svi koji su ubijeni bili civili, čijem stravičnom stradanju je prethodilo mučenje i zlostavljanje. Na tom istom mestu prolivena je krv mnogih uglednih građana sremskih sela i gradova. Jedan od njih je bio i slikar Sava Šumanović.

Ovo gubilište je pretvoreno u Memorijalni kompleks „Spomen groblje“ koji je podignut 1960. godine prema projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića. Danas je to mesto kojim se rado prošetamo, na kom se deca igraju i sreću zaljubljeni parovi. To ne znači da treba da zaboravimo na žrtve i strahote iz 1942. godine. To jednostavno znači da život pobeđuje”, rekao je gradonačelnik Vladimir Sanader.

(S. P.)

Ostavite komentar

*

captcha *

  1. dragče Odgovori
    Osim toga sto se igraju deca , setaju ljudi i srecu zaljubljeni parovi. Takodje se i okupljaju narkomani koji se drgiraju i bacaju spriceve,kesice i pikavce od dzointa po celom Spomen groblju.
  2. Djura Patrijota Odgovori
    Pikavac od jointa? Jel' to joint sa filterom? Bahahhaah