Danas počinje književna kolonija “Ruma 2018”

0
262

Gradska biblioteka „Atanasije Stojković” uz pomoć Narodne biblioteke Srbije i Opštine Ruma, kao generalnog pokrovitelja, ove godine će održati drugu književnu koloniju pod nazivom „Ruma 2018. godine”.

Književna kolonija će se održati naredne sedmice i to od 10. do 15. septembra, a selektori su Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke i Željko Stojanović, direktor Gradske biblioteke „Atanasije Stojković”.

Ove godine učesnici kolonije su Ljubica Arsić – uspešna književnica, Kajoko Jamasaki – japanka koja je primila državljanstvo Srbije, uspešna pesnikinja, zatim Vladimir Kopicl – ugledni esejista, nosilac brojnih nagrada, Miodrag Marinković – pesnik, Gojko Božović – direktor i vlasnik izdavačke kuće „Arhipelag” koji će ujedno biti i moderator i Slobodan Živanović, urednik Zbornika sa prve književne kolonije koji će se pojaviti ove godine pred učesnicima i posetiocima.

Odabrali smo 6 stvaralaca za koje mislimo da mogu da doprinesu afirmaciji književne reči i afirmaciji kulturnog života u našem gradu, pokrajini i širom Srbije. Nadam se da će i Zbornik sa druge kolonije biti dobar kao i prvi i mislim da će onda biti trasiran put za sve naredne književne kolonije budući da izuzev Sićeva i Rume ne postoje manifestacije koje se zovu književne kolonije“, izjavio je Stojanović.

Program:

10. septembar – skup učesnika Kolonije, tribina u Pećincima;
11. septembar – panel diskusija na zadatu temu, tribina u Inđiji;
12. septembar – tribina u Staroj Pazovi;
13. septembar – poseta manastirima Grgeteg i Velika Remeta, tribina u Šapcu;
14. septembar – prijem kod predsednika u Gradskoj kući, odlazak u sedište arhijerejskog namesništva rumskog, uveče književna tribina u Rumi.

(D. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here