Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


CARSKI SIRMIJUM – GRAD LEGENDI je manifestacija koja će zaokružiti kulturna, sportska,  muzička, kulinarska i razna druga dešavanja koja su organizovana tokom ovog leta u Sremskoj Mitrovici.

Mitrovačka festivalska tradicija postala je bogatija za višednevni kulturno-zabavni događaj u svom gradu, koji ne zaostaje za sličnim manifestacijama koje se održavaju i u velikim evropskim gradovima. Od  1. do 3. septembra u Sremskoj Mitrovici će biti probuđene legende drevnog carskog grada, a posetioci će, kroz različite sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost Sirmijuma, jedne od prestonica velikog Rimskog carstva.

Program Festivala počinje danas, a Carska palata će biti mesto još jednog događaja. Naime, u periodu od 11 sati  do 13 sati,  realizovaće se Interaktivna radionica MOZAICI u organizaciji Muzeja Srema.  Nakon radionice planirana je  poseta Radionici za restauraciju mozaika u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Večeras, u Gradskom parku od 19 sati na RIMSKOJ TRPEZI upoznaćemo se sa običajima, receptima, tajnama rimske kuhinje, a naravno,  planirana je i degustacija onoga što bude pripremljeno. U 20 sati je SVEČANO OTVARANJE  Festivala u Gradskom parku, nakon čega će biti izvedena Predstava  „SIRMIJUM GRAD IMPERATORA“. Od 21 sat degustacija vina fruškogorskih vinarija, potomaka Probusovih  vinograda iz replika luksuznih rimskih posuda ( terra sigillata) i deo koji nosi naziv – IN VINO VERITAS.

Pored ovoga, organizatori su pružili i mogućnost posete podrumu vina na Žitnom trgu – „Draganov gušt“.

U subotu, 2. septembra, od 10 časova, biće održane Kvalifikacije za XXVI festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI” , u Pozorištu „DobricaMilutinović“.

U Lapidarijumu Muzeja Srema, od 11 sati  do 13 sati planirane su Interaktivne radionice  – Duvanje rimskog stakla i Izrada rimskih keramičkih lampi u organizaciji Jasmine Davidović.

Od 19.30 sati, u amfiteatru Gradskog parka biće odigrana Predstava „TRIADA O CAREVIMA“, posle koje će uslediti DEFILE Rimljana i Rimljanki, prenoseći  autentičnu atmosferu Sirmijuma tog vremena.

Od 20.30 sati do 23 sata u amfiteatru Gradskog parka, biće održan najstariji mitrovački festival – XXVI festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“. U Muzičkom delu Festivala nastupiće „MAESTRE“.

U nedelju, 3. septembra,  poslednjeg dana Manifestacije CARSKI SIRMIJUM- GRAD LEGENDI,  Gradski park će biti dečji. Od 18 sati do 20.30 sati održaće se program pod nazivom „DECA SIRMIJUMA“, a preporučeno je od strane organizatora da se u igrama učestvuje u rimskim kostimima.

I  na kraju, od 21 čas pa do ponoći Mitrovica je domaćin  AS FM PARTY – ENTER SIRMIUM –  NEW AGE, prave nezaboravne žurke na otvorenom. Gostuju DJ Billy 9 i DJ Spheere – Rimljani novog doba.

Sve dane Festivala, u Gradskom parku, biće prodajna izložba suvenira na temu  ANTIKA I SIRMIJUM.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture „Srem“ i podršku brojnih ustanova i pojedinaca.

Ostavite komentar

*

captcha *

  1. Petronijeve carolije Odgovori
    Lepa naša Cica