DOBAR DAN DOMAĆINE: Najava savetovanja za poljoprivrednike!

0
624

Savetovanje za poljoprivrednike „Dobar dan domaćine“ za područje Srema održaće se u Sremskoj Mitrovici u petak 8. februara u Gradskoj kući, sa početkom u 9 časova, a domaćin će biti Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Radi najave savetovanja i izbora tema koje će biti razmotrene na panel diskusijama u okviru savetovanja, u prostorijama Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, juče je organizovan radni sastanak organizatora i svih aktera uključenih u podršku ovog regionalnog savetovanja.

Prethodnih godina Agencija je organizovala odlazak stotinak poljoprivrednika u Novi Sad na ovo savetovanje, a ove godine smo domaćini skupa u našem gradu. Drago mi je da će sremski poljoprivrednici učestvovati baš u našem gradu na ovom savetovanju koje za cilj ima da pospeši sve što je vezano za lepu srpsku reč -domaćin, da prenese ljudima lepotu stvaralačkog u selima širom Srema i Vojvodine, pa i cele Srbije, u selima gde je domaćin svako ko radi, ko ima i ko je bitan za ukupnu privredu svoje zemlje. Nadam se dobrom odzivu jer će biti diskutovano o veoma važnim poljopriivrednim temama“ – rekao je Petar Samardžić, direktor mitrovačke Agencije za ruralni razvoj.

Za skup u Sremskoj Mitrovici odabrane su sledeće teme:

Poslovno jutro – predstavljanje agro kompanija

Agrarni budžet i trošenje u 2019. godini, sa osvrtom na potrebne promene u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Ministarstvo poljoprivrede – ministar Branislav Nedimović;

Podsticaji za poljoprivrednike u Vojvodini u 2019. godini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu – pokrajinski sekretar Vuk Radojević;

Šta se dogodilo sa proizvodnjom šećerne repe u sezoni 2018?

Da li je moguće predvideti biljnu proizvodnju u eri učestalije pojave sušnih godina?

(Ne)racionalno korišćenje zemljišta za intenzivnu proizvodnju i upotreba stajnjaka;

Obaveze gazdinstava i pravnih lica u prijavljivanju sezonske radne snage;

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja u funkciji ratarske proizvodnje i osvrt na stanje useva.

Osim panel diskusija, savetovanje podrazumeva i komercijalnu ponudu agro kompanija kao i info-punktove Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i fondova, u holu Gradske kuće.

Savetovanje „Dobar dan domaćine“ model je transfera znanja ka poljoprivrednicima, u cilju primene novih tehnologija, te unapređenja i daljeg razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Organizovanje ovakvih skupova prilika je da se u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima razmene ideje i informacije, te da se blagovremeno upoznaju sa merama agrarne politike u 2019. godini.

(SMP onLine)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here