Veštački zaslađivači: DA ili NE

0
783

Zaslađivače delimo na veštačke i prirodne. Prirodni su saharoza, frutoza, laktoza i maltoza koji imaju veliku energetsku vrednost. Veštački zaslađivači su sintetičke zamene za šećer. Takođe mogu i da se dobiju i iz nekih biljaka koje sadrže šećere.

Poznato je to da su veštački zaslađivači mnogo slađi od prirodnih šećera i samo mala količina je potrebna kako bi se zamenio prirodni šećer. Veštački zaslađivači nemaju kalorijsku vrednost, pa su glavni izbor kod osoba na dijetama.

Koji sve proizvodi sadrže veštačke zaslađivače?

Najčešće se dodaju u dijetalna pića, žvake, sladoled, slatkišima,sokovima, ali i u proteinskim suplementima. Takođe se nalaze i u proizvodima za dijabetičare kao i u dijetalnim proizvodima.

Jedan od poznatijih veštačkih zaslađivača je Stevia. Stevia se dobija od biljke koja prirodno sadrži šećer. Slađa je od belog šećera 100-200 puta i pri tom ne podiže šećer u krvi, kao što to rade beli šećer i ostali zaslađivači. Međutim treba imati u vidu da na tržištu se može naći veliki izbor veštačkig zaslađivača i pri tom, nisu svi isti, a neki mogu i da naškode zdravlju.

Koje su dobre i loše strane veštačkih zaslađivača?

Dobra strana je što ne sadrže kalorije, tako da se mogu konzumirati tokom dijeta. Takođe ne sadrže ni proste šećere, što je veoma bitno kod ishrane dijabetičara. Istraživanja su pokazala da su zdraviji izbor i za naše zube jer su manje šanse da dođe do stvaranja karijesa na zubima.

A koja je loša strana?

Pre nekoliko decenija, vršeno je istraživanje sa veštačim zaslađivačima i nađena je povezanost između tumora i saharina. Rezultati ovog istraživanja se nisu ponovila u kasnijim eksperimentima. Ono što treba imati u vidu je da ni sa veštačkim zaslađivačima ne treba preterivati i da se treba strogo pridržavati prepisanih doza.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here