Futoški kupus iz Bikić Dola – najbolji za sarmu!

0
763

Nevenka Bobalj iz Bikić Dola već 24 godine proizvodi futoški kupus. Kaže da konkurencija u selu nije velika, a da robu svu proda kod kuće ili u obližnjem Šidu. Iako je ovo leto bilo sušno sa visokim temperaturama, ona je zadovolja sa prinosom od 4 tone, zasađenog kupusa na pola jutra.

Lepo jesenje vreme, koje je više nagoveštavalo da će stići proleće a ne zima, pored samog puta ka Privinoj Glavi, Nevenka je na njivi sekla poslednje glavice kupusa. Mada nije bilo jakog mraza, početak decembra lako će doneti i prve snežne padavine.

Nema šta više da se čeka, zima je na pragu treba njivu orati i spremiti za setvu. Da nismo stalno zalivali, ni mi ne bi bili zadovoljni sa prinosom – priča Nevenka, dok sa još jednom ženom koja joj je došla u ispomoć u kolica stavlja glavice kupusa. – Ove godine smo baš zadovolji kako sa rodom tako i sa cenom. Najviše smo ga prodali kad mu je cena bila 50 dinara po kilogramu – kaže Nevenka kojoj u ovom poslu pomažu još dva sina.

U Bikić Dolu pored nje ovom proizvodnjom bavi se još jedna porodica, tako da ne brine da li će robu prodati. Stalne kupce ima, a oni su zadovoljni proizvodom.

Proizvodimo samo futoški kupus, on je najbolji za sarmu jer ima tanke listove. Ima kupaca koji me pozovu ranije, pa naruče da ne misle gde će i kako kupiti – priča Nevenka, objašnjavajući sam proces sadnje.

Seme uvek kupim na Novosadskom sajmu. Setvu počinjem krajem maja, a polovinom jula ga rasađujem. I naravno važno je da ima dovoljno vlage u zemlji – otkriva naša sagovornica, koja se pored ove proizvodnje bavi i uzgajanjem jagoda, oko kojih ima mnogo posla.

Pored ovih poslova Nevenka je i predsednica Udruženja žena ’’Bikićanke’’, koje su prošle godine izdale CD sa rusinskim pesmama.

Trudimo se da oživimo ovo naše malo selo, sa oko 270 stanovnika. U selu imamo Osnovnu školu koju pohađa 20 učenika od prvog do četvrtog razreda, a posle školovanje nastavljaju u Šidu. Imamo poštu koja radi 3 puta nedeljno, a lekar dolazi jednom u sedmici. Kako i većina sela u Srbiji i mi imamo problem nataliteta, momci se ne žene, a devojke napuštaju mesto – jada se Nevenka.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here