„GDE STE MI NAŠLI OCA, JA SAM GA SAHRANIO PRE TRI GODINE?!“Haos na računima za ODVODNJAVANJE

1
2716

Naknade za odvodnjavanje ponovo su napravile haos, pošto su računi, zbog nesređene evidencije, stigli čak i ljudima koji su odavno preminuli.

Javno privredno preduzeće „Vode Vojvodine“ poslalo je obračun naknada za odvodnjavanje od aprila do kraja ove godine, a negodovanja građana su brojna.

Neki se žale što su dobili namet, a žive u urbanim sredinama gde već ovo plaćaju kroz održavanje atmosferske kanalizacije. Drugi se žale na kvadraturu zemljišta, jer im je obračunato više nego što treba. Treći opet kažu da idu u „Vode Vojvodine“ da provere kada im je predak naprasno oživeo.

Zvao sam „Vode Vojvodine“ da pitam gde su pronašli mog oca. Sahranio sam ga pre tri godine, a zemlju nisam nasledio. No, račun od oko 4.000 dinara je stigao na njegovo ime i moju kuću. Po njihovom tumačenju ja sam kriv što oni nemaju sređenu evidenciju i treba da to ispravim, odnosno uradim njihov posao – izjavio je izvesni Nedeljko K. .

Građani su dobili rok od 15 dana da uplate naknade, a onda sledi kamata, a prava na žalbu nema.

Rešenja o odvodnjavanju dobili su i građani koji nisu vlasnici zemljišta. Petar Boca prodao je voćnjak sa vikendicom još 2016. godine.

Dobio sam u maju ove godine rešenje po kome treba za odvodnjavanje za voćnjak koji više nije u mom vlasništvu da platim 2.680 dinara. Poslao sam im svu dokumentaciju u kojoj se da vidi da nemam nikakve obaveze prema tom voćnjaku i vikendici. Nisam ništa platio i onda mi je stiglo rešenje kako je moja žalba osnovana. No sada su mi opet poslali novo rešenje da sam dužan 3.222 dinara – ogorčen je Petar Boca.

Naknade za odvodnjavanje, koje u proseku iznose oko 1.200 dinara po hektaru na godišnjem nivou, ne šalje više Poreska uprava nego „Vode Vojvodine“.

Dodatni haos unelo je i obaveštenje o dugu iz prethodnog perioda koje je stiglo u istoj koverti sa naknadom. U njemu se ne navodi ni period iz kog potiče dug niti koji pojedinačni iznosi čine ukupni dug.

„Vode Vojvodine“ su saopštile da ne poseduju evidenciju o uplatama, pa zahtev za osporavanje duga, obveznici mogu podneti samo ukoliko imaju uplatnice iz tog perioda.

Rešenja smo izdali u skladu sa podacima preuzetim od Republičkog geodetskog zavoda – objašnjavaju iz ovog preduzeća zašto rešenja stižu i pokojnicima ili bivšim vlasnicima.

Kako navode iz „Voda Vojvodine“, od Poreske uprave preuzet je iznos duga i kamate.

Poreska uprava nije imala obavezu da građane obaveštava o dugu, kao što je ni mi nemamo, ali je za građane bolje da znaju da dug postoji i da kamata ide – kažu iz „Voda Vojvodine“.

Iz „Voda Vojvodine“ kažu da je izdato 645.415 rešenja za naplatu za odvodnjavanje. Kako navode, preko imejla i pošte pristiglo im je do sada oko 2.000 žalbi.

(A.La., B.V.)

1 COMMENT

  1. Lopovi. Najgore je kada vas sopstvena država lopuža. Naravno, največi lopovi su JP na svim nivoima. Prvi put u životu doprinos za odvodnjavanje sam dobio negde u maju ove godine i sve platio. Pre nekako sam dobio obračun za period 4-12, ali i neki dug od 3.200 dinara. Ne piše ni za koji period je dug, ni na koju površinu, ništa. Tri dana sam pokušavao da dobijem jedan od dva broja telefona ponuđena na site JP Vojvodina vode, ali bez uspeha. Bitange dignu slušalicu i ne javljaju se. Napisao sam im i mal, bez odgovora. Lično, taj dug meni ne predstavlja problem, ali neću da platim iz principa. Neću da plantim nečiji nerad, greške, neažurnost. Ako treba, tužićemo se do evropskog suda. Sremgas nas lopuža preko neke kalorijske vrednosti za koju niko ne zna šta je, a eps, pa za to nam treba tim eksperata da bi nam objasnili šta plaćamo i td. Naravno, obudsman čuti kao zaliven, a trebao bi reagovati i na ove probleme građana. Znamo i zašto ćuti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here