GIHT – „bolest kraljeva i bogataša“

0
138

Giht je vrsta upale zglobova, koja nastaje usled nakupljanja mokraćne kiseline u hrskavicama i pravi deformitete zgolobova. Giht se najčešće javlja kod muške populacije starije od 40 godina, a ređe se javlja kod žena i  to obično u menopauzi.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Mokraćna kiselina se izlučuje putem urina. Kada u organizmu nastaje suviše mokraćne kiseline ili ona iz nekog razloga ne može da se izluči, njena vrednost u krvi se povećava. Imuni sistem kristale mokraćne kiseline prepoznaje kao strana tela i počinje da se bori protiv njih i to dovodi do bolova u zglobovima,crvenila i otoka.

Giht mogu da izazovu neke bolesti, upotreba lekova koji povećavaju mokraćnu kiselinu. Takođe može da nastane i usled gojaznosti, konzumiranja veće količine alkohola, kao i usled ishrane namirnicama koje sadrže velike količine purina.

U terapiji gihta, veoma je važna pravilna ishrana. Namirnice bogate purinima treba izbegavati jer povećavaju količinu mokraćne kiseline u krvi.

Najviše purina ima u sardinama, skuši, morskim plodovima, iznutricama, mesnim prerađevinama i kvascu.  Zbog visokog sadržaja purina, ove namirnice treba izbegavati. Nešto manje purina imaju pečurke, piletina, mahunasto povrće, govedina, svinjetina, karfiol, špargla. Količinu ovih namirnica treba smanjiti u jelovniku.

Osobe obolele od gihta mogu da jedu sve vrste voća, supe od povrća, hleb i testenine bez kvasca, pirinač, svežu ribu (osim skuše i sardine), kao i većinu povrća.

Pošto osobe sa gihtom trebaju da izbegavaju meso, belančevine u ishrani se mogu nadomestiti unosom mleka, jogurta, sira i jaja. Za pojačano izlučivanje mokraćne kiseline, potrebno je obezbediti baznu sredinu u organizmu, tako što se piju limunada i sveže ceđeni sokovi.

Takođe mora da se unosi i dovoljno tečnosti u organizam (2-3 l dnevno), naročito vode, jer tečnost pospešuje izlučivanje mokraćne kiseline.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here