GRAĐANI ODLUČILI: Za tartan stazu novac iz budžeta

0
373

Zahvaljujući ideji participativnog budžetiranja, građani su glasanjem odabrali projekat izrade tartan staze. 

„Između tri projekta građani su izabrali onaj koji je po njima bio najbolji. Od ukupno 600 listića, 593 listića su pronađena u kutiji, od čega 93 ima nevažećih. Najmanje glasova dobio je projekat igrališta za pse, dok je drugi po broju glasova bio projekat sanacije domova kulture u seoskim sredinama, on je imao 202 glasa naših građana. Sa nešto malo više glasova pobedu je odneo projekat tartan staza na keju. Ovo je potvrda onoga što smo pretpostavljali da ovaj projekat ima podršku građana“, rekao je Branko Jakovljević u ime kancelarije gradonačelnika.

Participativno budžetiranje odnosi se na mogućnost da građani direktnim putem – glasanjem, utiču na to da se novac za njihove predloge nađe u gradskom budžetu. U participativnom budžetiranju projekti su manji, nemaju nivo kapitalnih, ali utiču na kreiranje budžeta, a indirektno i na kreiranje života u gradu. U Sremskoj Mitrovici je ova praksa zaživela pre nekoliko godina i nastavlja se projektima za mikrosredine.

Zanimljivo je da je od ovih 93 nevažećih listića, 90 glasova dobio jedan samoinicijativni predlog naših građana, a to je izgradnja ili opremanje javnog toaleta što je svakako tema za razmišljanje i zahvalili bismo se građanima i na ovom predlogu”, dodao je Jakovljević.

On je podsetio da je za izradu tartan staze preko 600 Mitrovčana letos potpisalo peticiju za svega četiri i po sata. Ideja je da se napravi tatan staza od “Lovca” sve do teretnog mosta gde bi je koristili rekreativci, svi atletski klubovi i svi oni građani koji su zainteresovani da tamo provedu svoje slobodno vreme.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here