GRGUREVCI: Milkina kuća za uživanje

1
2036

Milka Petković Bjelica je bila civilno lice na službi u VMA, a kad je otišla u penziju vratila se u Grgurevce pod Fruškom gorom da se bavi seoskim turizmom

Da penzionisanje ne znači prestanak radnih aktivnosti, svedoči Milka Petković Bjelica, nekada finansijska službenica VMA u Beogradu. Umesto bagatelne prodaje imovine, što uglavnom čine naslednici, Milka je u rodnom selu Grgurevci, ispod Fruške gore, počela da se bavi seoskim turizmom.

U dogovoru sa mužem Ivanom, visokim oficirom u penziji, Milka je vratila sjaj stare sremačke kuće sa velikim sobama do ulice, gongom, srednjom sobom, kuhinjom i, ispod cele kuće, vinskim podrumom. Ispred čardaka je uredila trem za prijem više desetina gostiju, a nekadašnju staju za krupnu stoku preuredila je za izložbeni prostor umetnika.

U planu je da izgradi pozornicu za kulturne programe. U njeno cvetno dvorište i kuću okićenu ručnim radovima i predmetima koji su se nekada koristili u radu na seoskim imanjima, sad dolaze privrednici, sportske ekipe, đačke ekskurzije, sremski vinari, a u poslednje vreme neki slave i pola veka mature.

Milka je sa ženama iz sela osnovala Udruženje ljubitelja seoskih običaja „Majka Angelina”, koje nastupa na kulturnim i turističkim manifestacijama (gde god ih pozovu), pokazujući umešnost u spravljanju hrane, ručnih radova i ljubaznost u dočeku gostiju.

Kod mene gosti imaju priliku da uživaju u starim sremačkim običajima, sa jakom i obilnom domaćom hranom, uz obaveznu supu sa domaćim rezancima, puno raznovrsnog mesa i vinima koja spravljaju fruškogorski vinogradari. Naravno, tu su i tamburaši – govori nam sa osmehom Milka.

Njen projekat o razvoju seoskog turizma ušao je u master-plan lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici, koja joj je i znatno pomogla da uredi dvorište i „osveži” kuću i pomoćne zgrade.

(M.  Filipović/ foto: facebook)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here