HAPŠENJA ŠIROM SREMA zbog finansijskog kriminala: U postupku i VASILIJE RADOSAVLJEVIĆ (Vasa PDV)

0
4524

Pripadnici policije u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, u više odvojenih akcija širom Srema uhapsili su desetak osoba i podneli krivične prijave protiv njih, zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili budžet Republike Srbije i drugih privrednih i fizičkih lica.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Rumi, uhapsili su R.P. (1994), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje novca.

R.P. se tereti da je pokušao da međunarodnom autobuskom linijom, transportuje 4.000 evra, za koje se sumnja da su falsifikovane. Policija je prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičenih pronašla i oduzela još 1.200 evra za koje se, takođe, sumnja da su falsifikovane.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije Novi Sad, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije novosadskog Višeg javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca javnog preduzeća „Pošta Srbije“ Sremska Mitrovica rejon Šid, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičena se tereti da je postupila suprotno važećim propisima koji regulišu poslovanje „Pošta Srbije“ i obavila uplatu 12 postnet uputnica u iznosu od 937.000 dinara na ime jednog korisnika, čime je oštetila javno preduzeće „Pošta Srbije“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u saradnji sa Poreskom policijom, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica DOO „Milobraj“ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja tako što je u nameri da delimično izbegne plaćanje akcize i poreza na dodatu vrednost, u periodu od 17. januara 2017. godine do 03. decembra 2017.godine, izvršio kupovinu baznih ulja u količini od 844.720 litara, koje nije upotrebio u svrhu industrijske proizvodnje, već je stavio u promet.

Da bi to prikrio osumnjičeni je sačinio neistinite račune o prodaji baznih ulja određenim privrednim društvima koje je evidentirao u knjigovodstvenim i poreskim evidencijama svog privrednog društva, pri čemu nije izvršio obračun akcize i poreza na dodatu vrednost.

Na ovaj način je izbegao plaćanje akcize u ukupnom iznosu od 53.929.431 dinara, kao i poreza na dodatu vrednost u iznosu od 10.785.886 dinara. Takođe, izbegao je plaćanje javnih prihoda u ukupnom iznosu od 64.715.317 dinara.

Slučaj protiv nekadašnjeg visokog mitrovačkog funkcionera i člana DSS-a Vasilija Radosavljevića (Vase PDV) koji je zemljište u državnom vlasništvu u strogom centru Sremske Mitrovice (ulica Kralja Petra I broj 2 površine 276 m2) prebacio, bez novčane nadoknade ili obeštećenja, na sebe – predat je u nadležnost Višem Javnom Tužilaštvu, odnosno navedeni krivični predmet je u postupku kod Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Novom Sadu.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here