Hoće li Šešeljev cirkus održati predstavu u Hrtkovcima?

3
2349

Sve je počelo najavom da će Srpska radikalna stranka 6. maja održati miting u Hrtkovcima, mestu u Vojvodini u kojem je, prema presudi Haškog suda, Šešelj počinio ratni zločin.

„Na Đurđevdan,  u 11 časova, Srpska radikalna stranka održaće veliki narodni miting u centru Hrtkovaca. Na mitingu će govoriti predsednik srpskih radikala dr Vojislav Šešelj. Vidimo se“, napisala je na Tviteru funkcionerka i poslanica SRS Vjerica Radeta.

Ipak, predsednik Skupštine opštine Ruma Slađan Mančić (SNS) izjavio je da opština nije dobila nikakvu potvrdu, niti najavu da će radikali održati miting u Hrtkovcima. Kako je naveo, “građani mogu da budu spokojni“.

„Mislim da nema razloga za paniku, nije to više kao što je nekada bilo, ali ne mogu da komentarišem poteze dok ne vidimo tačno o čemu se radi“, rekao je Mančić. Prema njegovim rečima, opština Ruma i Hrtkovci više nisu „ničije uporište„, pa građani opštine, a pre svega Hrtkovaca, „mogu da budu mirni“.

U međuvremenu, i razne autonomaške i prohrvatske političke grupacije počele su najavljivati kontramiting istog dana na istom mestu. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka organizovaće 6. maja u Hrtkovcima kontramiting, ukoliko MUP ne zabrani okupljanje radikala u tom mestu istog dana, najavili su i Nenad Čanak i Aleksandra Jerkov. Prema Čankovim rečima, Šešelj i SRS su „sramota države“, „sramota Evrope“ i „sramota opšte prakse“.

S druge strane, glavni protagonista „predstave“ Vojislav Šešelj, i dalje podgreva atmosferu izjavljujući „da policija nema nikakvog osnova da zabrani najavljeni miting radikala 6. maja u Hrtkovcima. On je uredno prijavljen i biće održan.“

Ipak, sudeći po poslednjim izjavama ministra policije Nebojše Stefanovića, ovo ministarstvo neće dati odobrenje za organizaciju mitinga. Time državni organi, po svemu sudeći, pokušavaju da stave tačku na pokušaj reanimacije Šešeljevog cirkusa registrovanog pod nazivom Srpska radikalna stranka.

Po mišljenju poznavalaca političkih prilika, zabranom mitinga bi država, ne samo pokazala da čvrsto drži uzde u svojim rukama, već bi i onemogućila pokušaj preostalom članstvu svih ekstremističkih skupina (velikosrbi, autonomaši) koji najavljuju svoj dolazak u Hrtkovce, da koliko-toliko ožive svoja odavno posrnula politička preduzeća.

Najzad, to ne bi bilo samo u interesu trenutnih vlastodržaca – to je i nasušna potreba građana kojima je dosta podela, granica i zastarelih ideologija.

(M. Milivojević)

 

 

3 COMMENTS

  1. Estradna srpska politika, dno, dna. Stanovnicima Hrtkovaca ne trebaju ni Šešelj, ni Čanak, niti neki drugi „lideri“ kombi stranaka, kojima je imperativ lično promoterstvo, a ne Srbija. Ljudima u ovom selu treba mirna svakodnevnica i država je u obavezi da im to omogući. I na kraju, JADNI MI SA OVAKVOM I OPOZICIJOM I POZICIJOM.

    • Koncert Dragane Mirković, Cece, Stoje i ostalih trovača srpskog kulturnog bića ne treba nikome. Ako jedna Dara Bubamara i Seka napune Arenu u BGD, onda ovaj narod ima žestok problem. Gde nestade građanska Srbija?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here