Humanitarni koncert za malog Luku Žilića

0
1675

„Lukin glas“ naziv je humanitarnog koncerta na kojem će u petak, sa početkom u 19 časova u Sabornom hramu Svetog Dimitrija, nastupiti svi mitrovački vokalni ansambli. Cilj koncerta je prikupljanje sredstava za pomoć detetu sa cerebralnom paralizom iz Martinaca, koji ima 15 godina.

Potrebna su sredstva za kupovinu sprave za vežbanje koja će Luki pomoći da ojača mišiće i upravlja svojim ekstremitetima.

Luka Žililć živi sa samohranom majkom Jelenom i boluje od spazmične distnoije, što znači da nema kontrolu nad ekstremitetima, cerebralne paralize ali i od epilepsije.

Od rođenja Lukin život je drugačiji od života druge dece i za svaki svoj novi pokret i gestikulaciju bori se zajedno za svojom majkom Jelenom. Šest dana u nedelji on vežba i trudi se da unapredi kvalitet svog života. Nije životno ugrožen, ali je u hroničnom stanju. Njegov stepen invalidnosti onemogućava mu da se druži ili kreće.

Luki je potrebna dodatna pomoć iako on vredno napreduje i vežba sa svojim spravama, od malih nogu. Majka se nada uvođenju najavljene usluge Lični negovatelj, koju podržava i lokalna samouprava.

Pored toga, Luki je preko potreban aparat, takozvani Motomed, bicikl koji će mu koristiti da unapredi svoje vežbanje i učvrsti telo i pokrete.

Ovakva deca, zarobljena u sopstvenom telu, samo kontinuiranim radom mogu postići vidljive rezultate. Oni su svakodnevno, 365 dana u godini u svojim kućama. Da bi i Luka prestao biti „dete tame“, potrebna je dobra volja i naše malo, koje će njemu značiti mnogo.

(S. P.)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here