I svetski mediji pišu o mitrovačkom Prihvatilištu za pse

0
1101

 

U četvrtak i petak protekle nedelje, kako nas obaveštavaju iz gradske službe za informisanje – najpoznatiji svetski štampani mediji preneli su vest o prihvatilištu za pse u Sremskoj Mitrovici.

Među njima su New YorkTimes, The State, Daily Mail, bugarski BTA i mnogi drugi.

https://www.nytimes.com/aponline/2018/02/02/world/europe/ap-eu-serbia-prison-dogs.html

http://www.thestate.com/news/nation-world/world/article198003439.html
http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-5344023/Serbian-inmates-care-stray-dogs-serving-time.html

http://www.bta.bg/en/gallery/image/4668072

Podsećamo, Prihvatilište za pse otvoreno je u Kazneno – popravnom zavodu, najvećoj zatvorskoj jedinici u Srbiji, kao rezultat saradnje Misije OSCE u Srbiji, nemačke organizacije Help, Grada Sremska Mitrovica i Kazneno – popravnog zavoda, u septembru 2017. godine. Glavni cilj jeste da se osuđenicima omogući resocijalizacija tokom odsluženja kazne, uz druženje i rad sa psima a lokalnoj samoupravi pomogne da izmesti pse lutalice sa ulica u jedan opremljen prostor koji zadovoljava sve standarde za smeštaj i boravak pasa.

Kako pišu pomenuti svetski mediji „..osuđenicima su dani ispunjeni veselim lavežom i ljubavlju pasa…“

“Radimo sve što obično činimo i sa našim psima“, kaže jedan od zatvorenika – “Rad sa životinjama je sjajan, a zbog toga naše vreme prolazi brže.“

Ideja je da zatvorenici razviju empatiju kroz interakciju sa životinjama i nauče nove veštine koje mogu koristiti kasnije u životu. Projekat podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, koja pomaže reforme u Srbiji.

Ovo je veliki korak napred za Srbiju kada je u pitanju rad sa zatvorenicima“, rekao je upravnik zatvora Aleksandar Alimpić. – “Postoji ogroman potencijal i na nama je da ga iskoristimo na najbolji mogući način.“

Sa psima trenutno rade zatvorenici koji izdržavaju zatvorsku kaznu zbog manjih prekršaja i koji već imaju iskustva sa psima. Alimpić za AP kaže da tek treba da rade sa ozbiljnijim zatvorenicima.

Sklonište se nalazi na poluotvorenom prostoru, a zadaci zatvorenika su da dresiraju pse uz pomoć osnovnih komandi pod nadzorom profesionalnih trenera pasa. Na kraje će dobiti sertifikate koji im kasnije mogu pomoći u pronalaženju posla u drugim azilima ili odgajivačnicama pasa.

Đaković je ove nedelje dobio Beki, a kaže da je njegova porodica već usvojila jednog psa iz azila.

Postali smo vezani za njih. Želeli bismo da svi pronađu nove kuće“, kaže on.

Grad Sremska Mitrovica i Kazneno – popravni zavod su veoma zadovoljni saradnjom i nastaviće da unapređuju ovaj model. Trenutno je u Prihvatilištu za pse smešteno 260 pasa lutalica sa kojima rade osuđenici ali kapacitet postoji za još toliko pasa, tako da će se u narednom periodu raditi na tome da se što više pasa smesti u objekat, u kom nisu gladni, žedni, niti im je hladno, dakle imaju sve potrebne uslove, od veterinara do ljudi koji im pružaju pažnju i ljubav.

-Nadamo se da će naša lokalna samouprava biti primer drugim lokalnim samouprava u Srbiji koje imaju mogućnosti, da preuzmu naš model a mi ćemo im svakako pomoći u tome – rekao je načelnik resorne gradske uprave Miroslav Jokić.

(M.J.S.)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here