Iduće godine počinje sanacija Muzeja Srema

0
620

Iduće godine se očekuju opsežni radovi na rekonstrukciji i uređenju mitrovačkog Muzeja Srema. Do kraja ove godine će biti izrađena potrebna projektno tehnička dokumentacija za koju je Muzej dobio sredstva od Ministarstva kulture i informisanja u visini od oko 700 hiljada dinara.

Muzej Srema čuva od zaborava više od 60 godina istraživanja nekadašnjeg Sirmiuma i postavke se nalaze na dva lokaliteta.

Objekat Muzeja Srema koji se nalazi u samom srcu Sremske Mitrovice, kod pešačke zone, čuva od zaborava lapidarijum i brojne druge stalne postavke iz perioda praistorije, ali i nekadašnjeg Sirmiuma. Posetiocima i ekskurzijama priče iz tog perioda kustosi prezentuju najčešće u delu lapidarijuma, ali od skoro su uvedene i nešto modernije postavke, kao što je hologram avarskog pojasa.

Ovde se odvija i manifestacija Muzeji za 10, te pored stalnih postavki često su aktuelne i gostujuće. Jedna od njih u Noći muzeja bila je izložba „Grad od peska“ studenata novosadskog FTN-a.

Ipak objekat zahteva opsežnu sanaciju. Probleme stvara kapilarna vlaga na konstruktivnim zidovima, zatim dotrajale instalacije električne i vodovodne. Stara stolarija i grejanje. Do kraja godine biće izrađena projektna dokumentacija za rešavanje.

U planu i programu resorne uprave je takođe ulaganje u ovaj projekat, čija se realizacija očekuje iduće godine.

Na godišnjem nivou ova ustanova broji oko 14 000 posetilaca, a najveća bude u Noći muzeja.

(S. P.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here