Ima 102 godine, a veze i čita novine bez naočara

0
1491

Vrdničanka Ljubica Stojković napunila 102 godine i najstarija je meštanka. Baka odlično vidi, vitalna je, pokretna, i ne uzima nikakve lekove

„Obavljala sam poljoprivredne poslove, vezla, heklala, šila, pravila sir, išla peške do pijace i tamo prodavala robu, rodila tri kćeri i ceo moj život stalno radila, sada me je snaga malo popustila“, ovako započinje priču Vrdničanka Ljubica Stojković, koja je 11. avgusta napunila 102. godinu života.

Ona je najstarija meštanka nekadašnjeg rudarskog, a današnjeg banjskog mesta, a možda čak i u celom Sremu. Okružena ljubavlju svoje dve kćeri, šest unučadi, 11 praunučadi i jednim čukununučetom, uživa u svom porodičnom domu, gde je u ovo mesto iz rodnog Iriga, došla davne 1939. godine, prošlog veka.

Iako je prekoračila stotu godinu, baka Ljubica prve snežne dane provodi u toploj sobi i radnoj atmosferi. Sedeći na krevetu privodi kraju vez od raznobojnih ruža, deluje začuđujuće, jer konac kroz platno provlači tako lako i to još bez naočara.

„Baka odlično vidi, vitalna je, pokretna, pere sudove, ne koristi nikakve lekove,… jedino što slabije čuje“ – kaže kroz osmeh Stanka Drpić (77), jedna od tri Ljubičine kćeri, koja živi sa majkom.

Pored Stane i Lepe (73), Ljubica je imala još jednu kćer Srdanku, koja je nažalost preminula u 67. godini.

„Imala je divan brak sa mojim ocem Lazarom, koji je umro 1991. godine u 77. godini, od tada je udovica. Sva tri rođena brata su joj umrla i njihov životni vek je bio do sedamdesetak godina, ostali smo joj mi najmiliji“ – kaže Stanka koja se pre deset godina iz Beograda doselila kod majke, kako bi joj bila pomoć.

Meštani Vrdnika, i te kako hvale Ljubicu da je uvek bila prava domaćica. Pored toga što je uvek imala „zlatne“ ruke za ručne radove, radila je u bašti i vinogradu, mesila je rezance, pravila lepinjice, kuvala, spremala. Dobar primer vredne i radne žene.

„Nju je rad i održao, jer je stalno bila u nekom poslu. Ona se nikada nije požalila da je umorna, da je nešto boli“ – govori jedna od komšinica Radmila Davidović koja je česti gost kod majka Ljubice, kako joj tepaju njeni najrođeniji.

Iako već skoro osam decenija živi u Vrdniku, baka nikada nije bila u banji Termal, koja je udaljena pola kilometra od njene kuće, ali ni u nekoj drugoj banji. Sve što se dešavalo u njenom životu, ostalo joj u sećanju, čak i užasni ratni dani, kada su im ustaše upale u kuću i odveli joj svekrvu u Jasenovac.

Baka Ljubica već dugo godina čita “Novosti“, kako kaže njena ćerka Stanka, kada ode da joj kupi novine, a na trafici se prodaju, uzme joj neke druge, što se baka odmah naljuti, što to nisu “Novosti’‘.

(Smiljka Kostić/Novosti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here