INĐIJA ČINI SVE DA ZADRŽI MLADE: Od iduće godine vrtić besplatan!

0
695

Budžet Inđije je ove godine čak tri puta veći nego lane, jer prema rečima predsednika opštine Vladimira Gaka, i pored velikih dugova, neophodna su ulaganja kako u obrazovanje, tako i u sport, kulturu i u sve što je neophodno za normalan život. Pored svega, Inđiju ove godine očekuju i velike investicije.

„Uprkos dugovanjima koja nam prave velike probleme i danas iznose 2,2 milijarde dinara, ne želimo ničega da se odreknemo, te ovogodišnji budžet, za neke nerealan, iznosi 5,2 milijarde dinara. Izgradićemo veliki vrtić, u planu imamo i asfaltiranje 80 ulica. Neophodno je završiti kanalizacione priključke u Beški, ali imamo u planu i izgradnju pijace“ – ističe Gak i dodaje da će biti izgrađena i pešačko-biciklistička staza do Autleta u Inđiji i da stanovnici mogu vrlo brzo da očekuju da njihova Opština postane veliko gradilište.

Dugovanja će ovu Opštinu pratiti još sigurno tri godine, a Gak ističe da čak i tokom glasanja o budžetu, zbog kog se opozicija bunila da je previsok, kada su upitani čega bi se odrekli, niko nije znao da kaže koja investicija je manje važna, jer su sve neophodne za normalan život građana. Pošto još nije poznato koje projekte Inđije će podržati Pokrajina ili Republika, presednik Gak kaže da će oni prihvatiti da učestvuju u svim projektima, ako bi viši nivoi vlasti učestvovali sa polovinom sredstava, oberučke će prihvatiti svaku pomoć.

Prva odluka koju sam potpisao čim sam stupio na funkciju bila je povećanje naknade za prvorođeno dete sa 16.000 na 30.000 dinara, a zatim je povećana na 40.000 dinara prošle godine – ističe Gak i dodaje da je ista nadoknada novim budžetom predviđena i za treće rođeno dete, sve u cilju podsticanja nataliteta na teritoriji opštine.

Odliv mladih je poguban trend koji je karakterističan čak i za Hrvatsku koja je ušla u Evropsku uniju, ali zato je neophodno učiniti sve kako bi se odlazak mladih zaustavio.  Inđija je zato povećala i stipendije za studente na 12.000 dinara mesečno. Vukovci ove opštine dobijaju laptop računare, i krug je proširen i na sve đake koji imaju istaknute rezultate, kao i istaknute sportiste. Ulaganja u sport iznose 96 miliona dinara, od toga 20 miliona dinara opredeljeno je na infrastrukturu, jer je planirana prva faza izgradnje Akademije sporta.

Prvi put iz budžeta finansiramo 50 odsto domskog smeštaja za učenike sa teritorije opštine Inđija u srednjim školama i na fakultetima. Od iduće godine nameravamo da vrtić bude besplatan.“ – ističe Gak.

M. S.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here