INĐIJA: Izložba jugoslovenskih modernista

0
258

U izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, danas, od 19 časova biće otvorena izložba radova na papiru nekih od najznačajnijih umetnika 20. veka s prostora nekadašnje Jugoslavije koji se nalaze u umetničkoj zbirci Galerije Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Autorka izložbe nazvane „Ispovesti jugoslovenske moderne“ Olivera Vukotić, istoričarka umetnosti, predstavljajući najpotpuniji uvid u umetničke tokove na ovim prostorima, odlučila se za dela Ljubomira Ljube Ivanovića, Save Šumanovića, Stojana Ćelića, Predraga Peđe Milosavljevića, Mladena Srbinovića, Mila Milunovića, Gabrijela Stupice, Nikole Martinoskog, Zlatka Price, Franca Slane…

U postavci je više od 40 radova koje čine crteži, akvareli, pasteli, gvaševi, tempere i radovi izvedeni kombinovanom tehnikom na papiru. Manji broj radova nastao je u prvoj polovini 20. veka, većina se datira od 1945. do raspada Jugoslavije, a ima i dela novijeg datuma.

Sagledani na jednom mestu, ovi radovi predstavljaju svojevrsnu panoramu umetničkih dešavanja u veku iza nas. Zbirka radova na papiru Galerije Doma Vojske je heterogena po mnogo čemu, a jedinstvena u jednom: svaki rad je neponovljiva likovna priča u životu svakog umetnika, ali i važan i nezaobilazan segment u sagledavanju celokupnog opusa umetnika kao i istorije jugoslovenske umetnosti, kaže autorka postavke.

Izložba će biti otvorena do 5. maja, a može se pogledati u Kući Vojnovića radnim danima od 10 do 19 sati.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here