INĐIJA: KUD „Soko“ obeležava jubilej u katastrofalnim uslovima

0
950

Inđijsko Kulturno umetničko društvo „Soko“ ove godine obeležava 70 godina postojanja. Već duži niz godina ovo Društvo vodi predsednica Nataša Kosanović.

KUD „Soko“ broji oko 200 članova raspoređenih u četiri ansambla. Sa prvim i drugim ansamblom rukovodi Nemanja Grbić, a Nataša Milosavljević radi sa mlađim uzrastima. Za najmlađe članove zadužena je Dragana Zdravković.

Kako saznajemo od roditelja dece koja vežbaju u KUD-u „Soko“, postoji veliki entuzijazam i želja za napredovanjem, kako kod članova, tako i među rukovodstvom. Na raznim takmičenjima osvajaju se najveća priznanja, ali ono što baca senku na ovogodišnji jubilej je, svakako, stanje prostorija u kojima deca vežbaju.

Reč je o maloj sali Vatrogasnog doma, a kako ona iznutra izgleda vidi se na sledećim fotografijama.

Nažalost, sami roditelji i rukovodstvo KUD-a nisu u finansijskoj mogućnosti da urede prostorije u kojima deca borave, pa se očekuje pomoć i podrška šire društvene zajednice, pogotovo u godini koja predstavlja jubilej. 

Jedan od roditelja koji je želeo da ostane anoniman opisao nam je do koje mere je neprijatno dočekivati goste u ovakvim uslovima i koliko to baca senku na Inđiju kao domaćina:

Pre dve godine naša deca su putovala u Berlin i bili su oduševljeni prijemom i prostorijama u kojima vežbaju njihovi domaćini. To je bilo u proleće, a iste godine u jesen, deca iz Berlina su gostovala kod nas u ovakvim prostorijama. Osećali smo se osramoćeno i poniženo. Zar inđijska deca, pogotovo naša koja vredno čuvaju narodnu tradiciju – zaslužuju ovakav tretman.“

Nadamo se da će odgovorna lica iz lokalne samouprave ili entuzijasti iz nekog od mnoštva privatnih preduzeća sa teritorije opštine, odlučiti da se pozabave ovim problemom kako bi deca mogla sa ponosom da proslave 70 godina uspešnog rada KUD „Soko“.

Najzad, zbog nagrada i truda koji su, svih ovih godina, pokazali, kao i promocije grada kojeg predstavljaju širom Evrope – njima to, sa punim pravom, i sleduje.

(Milan Milivojević)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here