Industrija mesa „Srem Šid“ – primer uspešne privatizacije!

0
1500

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je juče fabriku za preradu mesa Srem Šid, kao primer uspešne privatizacije iz stečaja i firme kojoj su zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za tamošnje tržište. Vučić je obišao pogone fabrike zajedno sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Vučić je nakon obilaska rekao da fabrika Srem Šid, koja je ponos sremske industrije i cele Srbije , od 2001. nije radila.

Uz našu malu pomoć zbog postizanja ugovora sa državom Turskom, ali pre svega vrednim rukama radnika, mi smo uspeli da Srem Šid posle 17 godina obnovimo, da ovako prelepo izgleda, da ima 130 zaposlenih. Svaki zaposleni u klanici, u preradi, u pripremi, zapošljava još sedam do deset ljudi na njivi pašnjaku. Sve je palo, sve je razoreno, a ugovori sa Turskom su ogromna šansa. To je za naše seljake i farmere ogromna prilika da rade više i da zarađuju više. Mi očekujemo od prijateljske Turske, da traže više mesa iz Srbije, a mi ćemo našu kvotu da ispunimo. A da bi ste znali koliko je Turskoj potrebno mesa, da samo Istanbul da našim 5000 tona koliko nam je godišnja kvota pojede za jedan dan. Naše meso je odličnog kvaliteta i drago mi je što se naši turski prijatelji uveravaju u to svakog dana – rekao je Vučić.

Fabrika je iz stečaja privatizovana 25. aprila ove godine, a kupio je konzorcijum firmi Agropapuk iz Kukujevaca i Industrije mesa Ðurđević iz Pećinaca.

Novi vlasnici su uložili dva miliona evra, zaposlili 130 radnika i pokrenuli proizvodnju i već u prvom mesecu rada izvezli goveđe meso u Tursku u vrednosti većoj od milion evra.

Do sada je u Srem Šidu obrađeno meso 3000 goveda i realizovan izvoz u Tursku vredan oko 3,5 miliona evra.

Investicija je realizovana u liniju klanja, adaptaciju i rekonstrukciju kompletnog objekta sa infrastrkturom, linijom za rasecanje i obrađu goveđeg mesa i liniju za pakovanje goveđeg mesa. Ukupna investicija u fabriku, sa kupovinom, biće oko 3,5 miliona evra.

Sa početkom izvoza mesa u Tursku i otvaranjem Srem Šida cena žive vage goveda je skočila sa 1,9 evra po kilogramu do 2,45 evra odnosno skoro 30 odsto.

Te dve firme, članice konzorcijuma, su među vodećim kompanijama u industriji prerade mesa, sa oko 800 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200.000 svinja i 20.000 goveda, uz obrt od oko 80 miliona evra. Zbog početka rada fabrike Srem Šid, stočari su pokazali veće interesovanje za povećanje broja grla i ostanak na selu.

Odluka o kupovini Srem Šida u stečaju je doneta nakon što je predsednik Vučić uspostavio poslovne i prijateljske veze Srbije sa Turskom, što je fabrici iz Šida „garantovalo“ tržište. Kako je ranije najavljeno, prema potpisanom ugovoru do kraja godine će u Tursku otići 4.000 tona govedine, a za sledeću je već dogovoreno najmanje 10.000 tona, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom. 

Srem Šid je osnovan 1919. godine pod imenom Srem i bio je gigant domaće industrije mesa, koji je od 2001. godine bio u stečaju. Pre stečaja je u fabrici bilo zaposleno i do 2.000 ljudi. Ta fabrika je privatizovana posle 17 godina i više neuspešnih pokušaja preuzimanja.

(Tanjug)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here