INVESTICIJA KOJA JE OBRADOVALA CEO SREM: Fabrika na 15 kilometara od aerodroma

0
2664

Vest da nemački proizvođač avio-motora „MTU aero-endžins AG“ ulaže u Staru Pazovu posebno je obradovala lokalnu samoupravu ali i građane ove opštine, koja se nalazi na svega pedesetak kilometara udaljenosti od Beograda.

U industrijskoj zoni koja se proteže uz auto-put Novi Sad – Beograd, nemačka kompanija će nakon potpisivanja ugovora, koji se očekuje da bi se desio već tokom narednog meseca, ako se odluče za ovu lokaciju, veoma brzo započeti radove na izgradnji fabrike, u kojoj bi u prvoj fazi posao pronašlo preko 450 radnika.

Opština Stara Pazova, ne samo što ima dobar geografski položaj, zbog izlaska na auto-put i blizine aerodroma, već i dobro opremljene industrijske zone, u kojima je samo na investitoru da sagradi pogon. Ovu povoljnost su shvatile mnogobrojne male, velike, domaće i strane kompanije, koje su se zato odlučile da svoj posao razvijaju upravo ovde, ali i nemački „MTU aero-endžins AG„, čija će fabrika biti udaljena na svega 15 kilometara od aerodroma. U poslednjih devet godina, domaće i strane kompanije koje grade nove objekte na području staropazovačke opštine, njihove investicije iznose preko 200 miliona evra, što je rezultat i smanjenog broja nezaposlenosti, koji je sada doveden na istorijski minimum oko četiri odsto, u opštini koja broji blizu 70.000 stanovnika.

Kod nas u naše industrijske zone dolaze veliki svetski i evropski brendovi, kompanije koje pažljivo i dugoročno planiraju svaku investiciju, uzimajući u obzir i lokalno okruženje, mogućnost stvaranja potencijalnih kooperanata, postojanje srodnih branši iz oblasti proizvodnje, obučene kadrove i raspoloživu radnu snagu. Naš recept daje rezultate, a o tome svedoči i aktuelne najave dolaska novih investitora, koji su u samom vrhu evropske i svetske privrede. Pošto je to uvek proces, ovakva najava nas ohrabruje da nastavimo da radimo najbolje što možemo, jer na taj način pratimo ekonomski razvoj koji je ucrtala republička vlada zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem – kaže Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova.

Zbog povoljnosti i blizine Beograda, u novoj fabrici posao će pronaći srpski inženjeri, ali i radnici iz Pančeva i okolnih mesta, koji su prvenstveno u procesu dualnog obrazovanja i koji znaju kako da rade najsofisticiranije poslove.

Na 1500 hektara trenutno postoje u potpunosti opremljene četiri industrijske zone gde se nalaze postrojenja i predstavništva najuspešnijih svetskih kompanija kao što su „Mercedes-Benc“, „Alumil“, „Nestle“, „Huskvarna“, „De-Ha-El“, „Milbauer“, „Milšped“, „Grubin“, „Greiner“ i JP „Pakidžing“, „Gorenje“, „Skanija“, „Volvo“ i druge.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here