Ishrana tokom dojenja

0
103

Laktacija (dojenje) predstavlja prirodnu ishranu odojčeta. Ishrana žena u toku laktacije je važna jer postoje povećane potrebe za svim nutrijentima, a takođe je povećana i stopa bazalnog metabolizma.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Ishrana se prilagođava telesnoj masi dojilje, nivou aktivnosti, u zavisnosti od zdravlja majke, kao i od zdravlja deteta.

Energetske potrebe su povećane u odnosu na stanje pre trudnoće, zbog stvaranja i sekrecije mleka i stvaranja rezervi masnog tkiva. Redukcione dijete u toku dojenja nisu poželjne, zbog toga što ako smanjite kalorijski unos, telo će da uzima hranljive materije iz svojih rezervi kako bi proizvodilo mleko i tako može da dodje do narušavanja imuniteta majke, a samim tim i bebe.

Najveće potrebe za kalorijama su u prvih šest meseci laktacije.

Potrebe u proteinima majkama koji doje se povećavaju u proseku za 16 g dnevno, u odnosu na stanje pre trudnoće. Za vreme laktacije dovoljan unos ugljenih hidrata je značajan kako bi se obezbedila dovoljna koncentracija laktoze u mleku. Glavni izvori ugljenih hidrata treba da budu voće i povrće, pošto oni pored šećera sadrže i značajne količine vitamina i minerala.

Povećane su potrebe za vitaminom B6, gvožđem i cinkom.

U hranu koju treba izbegavati spadaju žitarice koje sadrže gluten, previše slatku i masnu hranu, koštunjavo voće, napitke koji sadrže kofein. Hrana koja može da izazove gastrične probleme ili izostanak stolice kod odojčeta, treba privremeno ukinuti.

To su uglavnom kupus, karfiol, bobičavo voće, paradajz, luk, čokolada, jaki začini.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here