Iz crkve se oglasili povodom “zarobljavanja“ patrijarha u Šidu

1
5257

Nakon pisanja medija da je patrijarh SPC Irinej proveo nekoliko sati na jednoj od blokada na kojoj su građani protestvovali zbog visoke cene benzina, kao i su pri tom ljudi iz Irinejevog obezbeđenja reagovali nadmeno i drsko oglasili su se iz patrijaršije demantujući tako prikazane činjenice.

Kako navode iz crkvenih krugova nazivajući građane koji su demonstrirali „razularenim demonstrantima“ i „siledžijama„, navodno je kolona u kojoj je bio patrijarh Irinej dva i po sata bila zarobljena na putu kod Šida, a „da se niko nije ni osvrnuo na činjenicu da je on prisutan, već su ga, štaviše, pojedinci prostački izvređali!”.

„Demonstrantima koji pokušavaju da blokiraju Srbiju ništa nije sveto i nemaju poštovanja ni prema kome, što je pokazalo i maltretiranje kroz koje je prošao patrijarh srpski Irinej!“ – navode iz SPC.

Inače, poglavar SPC se vraćao službenim kolima Patrijaršije sa ceremonije ustoličenja novog episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, kada je po prelasku državne granice naišao na blokadu na putu kod Šida. S njim su se nalazili i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika Jovan, kao i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. Patrijarh kaže da je više od dva i po sata bio zarobljen u automobilu.

Kada je patrijarhovo vozilo naišlo na blokadu puta, sveštenici iz pratnje pokušali su da razgovaraju sa okupljenim građanima i zahtevaju od njih da propuste patrijarha, međutim, oni o tome nisu hteli ni da čuju. Umesto toga, po nezvaničnoj izjavi dobijenoj od strane jednog od prisutnih sveštenika koji je želeo da ostane anoniman, njih dvadesetak su počeli da psuju i vređaju patrijarha govoreći:

Je*e nam se za patrijarha! On je Vučićev čovek.

Patrijarh Irinej je, govoreći o incidentu, kazao:

Pitajte one koji su preprečili put zašto sam bio blokiran i ko je u Šidu to dozvolio.

On nije želeo da komentariše same proteste niti razloge koji su doveli do njih, već je samo poručio da „nije njegovo da o tome govori i da ima ko o tome treba da misli„. Istovremeno, nije komentarisao ni psovke niti poruge koje su na njegov račun, kao i na račun crkvenih velikodostojnika, upućivane na društvenim mrežama povodom ovog slučaja.

(Milan Milivojević)

1 COMMENT

  1. Onaj jedan jedini dostojni veliki blazenopociva u svetosti Pavle nikad nije imao pratnju niti bi bio u takvim kolima u kojima se vozi ovaj nazovi „sveti“pop koji je sve samo ne ono što mu nadenose. Tu titulu nenosi sa onim što bi trebao da ima, jer dusa mu nije niti čista niti velika, već prodata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here