IZVRŠITELJI ILI MAFIJA! Porodici Šaulić iz Mitrovice otimaju dva stana, na zimu izbacuju trudnicu i malo dete!

0
2148

Da bahatosti izvršitelja nema kraja, pokazuje i primer sedmočlane porodice Šaulić iz Sremske Mitrovice, među kojima su trudnica u petom mesecu rizične trudnoće i dete od četiri godine, a koje planiraju da izbace na ulicu u sredu!

Ovo će biti drugi pokušaj iseljenja, sa najavom da će policija asistirati izvršiteljki, koja ne mari što će ih ostaviti bez krova nad gladom usred zime. Muhameda i Adilju Šaulić sa četvoro dece i unučetom iseljavaju zbog tužbe oko, kako tvrde, fiktivnog ugovora, zbog koga se sporovi vode već sedam godina i još nisu završeni.

Ova porodica je, naime, u septembru 2011. godine prodala D. I. stan od 73 kvadrata sa garažnim mestom u centru Novog Sada za ugovorenih 120.000 evra, s tim da im je žena koja je kupila stan tada isplatila 39.000 evra i odmah dobila ključeve od nekretnine.

Dva meseca kasnije D. I. je podnela tužbu protiv Muhameda sa zahtevom da joj vrati tih 39.000 evra, tvrdeći da mu je to pozajmila, a da ga prethodno nije obavestila da odustaje od kupovine stana niti mu je vratila ključeve, već i dalje punih sedam godina ona koristi taj stan. Kada je saznao za tu tužbu, Muhamed je 2014. sudskim putem tražio naknadu od D. I. za korišćenje stana, dospele režije u tom periodu i izgubljenu dobit, i taj postupak je još u toku – objašnjava Dragan Obradović, advokat Šaulića.

Uprkos tome, kako dodaje, postupajući sudija i izvršiteljka odlučuju da se radi namirenja potraživanja od 39.000 evra od Šaulića oduzme stan od 71 kvadrat u Sremskoj Mitrovici, u kome živi njih sedmoro, iako je postojala mogućnost da se troškovi namire drugim putem.

Drugo iseljenje zakazano je za 26. decembar uprkos zimi i uprkos tome što je Muhamedova ćerka u petom mesecu izuzetno rizične trudnoće, o čemu imamo i izveštaj ginekologa, kao i što je tu njen četvorogodišnji sin – navodi Obradović.

On ističe da u svojoj 41-godišnjoj pravosudnoj karijeri nije video ovakav nivo zloupotrebe pravosudnog sistema:

Odgovorno tvrdimo da iza ovoga stoji povezana ekipa sudija, izvršitelja, advokata i službenika katastra. Krajnji cilj je da advokat koji je godinama zastupao D. I. bez nadoknade, a baš nedavno se povukao iz slučaja, dobije stan Šaulića u Novom Sadu, a da D. I. pripadne stan Šaulića u Sremskoj Mitrovici. Sve dokaze za ove sumnje predaćemo uz krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu i Specijalnom sudu za organizovani kriminal.

Da postojeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju krši Ustavom zagarantovano pravo na nepovredivost stana, što je samo jedan od razloga zašto bi ga trebalo što hitnije promeniti, smatra i ugledni beogradski advokat Vladimir Galjak.

Nije ni normalno ni pravedno da se ljudi usred zime izbacuju na ulicu, iako to zakon dozvoljava izvršiteljima. Sadašnji ZIO je toliko neprecizan i daje puno prostora za manipulaciju, zbog čega su javni izvršitelji ojadili na hiljade građana. Neophodno je da zakon bude promenjen, da bude pravičniji prema dužnicima, pogotovu kada je reč o ranjivim socijalnim grupama poput trudnica, dece i starijih osoba.

Združena akcija „Krov nad glavom“ poziva građane Sremske Mitrovice da se solidarišu i da u sredu u 12 sati na adresi Marka Peričina 10/3 u naselju Kamenjar spreče nepravedno iseljenje porodice Šaulić.

Foto: privatna arhiva/Muhamed Šaulić

(Sanja Đorđević/Kurir/foto: privatna arhiva)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here