JAVNO – PRIVATNO partnerstvo za uličnu rasvetu i gradski saobraćaj

0
868
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Projekti javno-privatnog partnerstva u jedinom sremskom gradu prvo će zaživeti prilikom rešavanja problema funcionisanja javne rasvete, izjavio je gradonačelnik Vladimir Sanader.

Po njegovim rečima, grad je formirao komisije koje će se baviti pitanjima javno-privatnog partnerstva, a najdalje se odmaklo kod javne rasvete.

Želja nam je da se pitanje javne rasvete trajno reši zamenom običnih sa led svetiljkama, bez dodatnog ulaganja i bez novih kreditnih zaduživanja grada. Mi već imamo sve podatke o rasveti na teritoriji grada, Laćarka i Mačvanske Mitrovice gde je GPS-om snimljen položaj svake svetiljke, njena visina i snaga svake svetiljke. Preostalo je da se ovaj posao uradi u selima“ izjavio je Sanader.

Po njegovim rečima, neophodna dokumentacija biće završena tokom leta i potom će se pokrenuti procedure za izbor privatnog partnera.

Naš osnovni uslov je da se javna rasveta finansira od ušteda koje će se ostvariti zamenom svetiljki, odnosno da se u narednim godinama ne povećava budžet za troškove javne rasvete, već da narednih šest godina partner koji postavi novu javnu rasvetu dobija novac iz ostvarenih ušteda električne energije“ rekao je Sanader.

Kroz javno-privatno partnerstvo rešavaće se i pitanje javnog prevoza na teritoriji grada. Ove godine izabraće se prevoznik koji će narednih 10 godina obavljati javni prevoz u gradu, a lokalna samouprava priprema oštre uslove za zainteresovane, kako bi građani imali kvalitetan prevoz u novim autobusima.

(Ž.N.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here