JAZAK – ODRŽAN SUSRET SELA SRBIJE: U Sremu niko gladan ne sme ostati

0
462

Susret sela Srbije održan je proteklog vikenda u Jasku. Na susretu je učestvovalo 25 sela iz 12 opština i to Sremske Mitrovice, Šida, Iriga, Inđije, Pećinaca, Bogatića, Vrbasa, Novog Sada, Žablja, Bačkog Petrovca, Odžaka i Temerina.

Organizatori okupljanja su Kulturno-prosvetna zajednica Srbije iz Beograda, Udruženje kulturnih stvaralaca Srbije „Zavičaj” i Republička komisija za ocenu sela Srbije.

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici sela iz Srema koji su prošle godine osvojili prva mesta, ali i nekoliko predsednika opština koji su izrazili želju da prisustvuju – kaže Bojana Drinić iz Opštine Irig, zadužena za kontakte s javnošću.

Nakon skupa, svako selo se kratko predstavilo, a od podneva organizovan je obilazak sela i manastira Jazak, vinarije „Deurić” koja je za goste pripremila vožnju turističkim vozićem kroz vinograde, ali i degustaciju vina.

Goste je dočekao kulturno-umetnički program sa nastupima kulturno-umetničkih društava iz sela, i dodela priznanja selima koja su se našla na smotri – kaže Drinić.

Selo Jazak, iako malo po broju stanovnika, raspolaže bogatom tradicijom, i nastoji da se afirmiše u razvoju ruralnog turizma. Najpoznatija manifestacija, održana početkom prošlog meseca u Jasku „Jesen ide, dunjo moja, kukuruzi već su zreli” obeležila je jesenje običaje i okupila mnogobrojne goste. Prvog dana manifestacije organizovano je književno-muzičko veče na kom je učestvovala i Književna zajednica „Fruška gora” iz Rume i tamburaški bend „Srce Srema”.

Predsednik Mesne zajednice Jazak Branko Grujić je ubeđen da će se njihovo selo prepoznavati, osim po manastiru i fabrici vode, i po manifestaciji „Jesen ide, dunjo moja”, koja je održana već dvanaest puta.

Na ovoj manifestaciji bilo je zanimljivo i kuvanje paprikaša sa neobičnim začinom – dunjom, ali i vožnja fijakerima, kao i predstave najmlađih Jazačana. Udruženja ženja pobrinulo se za iće, a za piće čuvena vinarija „Deurić”, jer u Sremu, kažu, gladan niko ne sme ostati.

(M. S.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here