Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Sve čari bare Zasavice naći će se u dokumentarnom filmu mitrovačkog novinara i režisera Igora Čolaka posvećenom jubileju – dve decenije od osnivanja Specijalnog rezervata prirode.

Igora Čolaka ovih dana čeka naporan posao – kako od nekoliko hiljada kadrova iz svih aspekata života flore i faune na Bari Zasavici izabrati najatraktivnije i pretočiti u dugometražni dokumentarni film, koji će svetlost dana ugledati na Međunarodnom festivalu turističkog filma „Jahorina film fest“ u Sarajevu naredne godine.

Moja fascinacija Barom Zasavica rasla je tokom snimanja filma. Dve godine, dan za danom, kroz sva godišnja doba i vremenske prilike i neprilike rađali su se ovi kadrovi, snimani iz vazduha, sa zemlje, na vodi. Težio sam da zabeležim što više zanimljivih i dosad neviđenih detalja iz života biljnog i životinjskog sveta rezervata, ali i ovekovečim sve događaje i brojne turističke manifestacije – priča Igor Čolak, iza koga stoji dugogodišnja novinarska TV karijera, kao i više dokumentarnih filmova različitih žanrova.

Mada će budući film, kako autor naglašava, imati više dimenzija, od ekološke do edukativne, gledaocima će svakako najviše prirasti za srce dirljivi prizori porodice labudova, dabrova u gradnji brana, majke ptice kako hrani mladunce, krda divljih konja na pašnjaku Valjevac i slike neponovljive i netaknute lepote zasavičkih pejzaža.

Specijalni rezervat, osim flore i faune, čine i svi oni dobri i plemeniti ljudi tamo, pregaoci i volonteri, ali i na stotine studenata prirodnih nauka iz Srbije i sveta, koji su za ovih 20 godina prodefilovali rezervatom, učeći i pišući kasnije naučne radove o Zasavici. Živeo sam s njima, družio se, snimao ih neometano za svoj film. Tu su i na hiljade posetilaca, dece, koji dolaze da kao i ja potraže mir i spokoj ovde na bari, daleko od vreve i buke civilizacije – kaže Čolak.

Specijalni rezervat prirode Bara Zasavica, prostire se istočno od reke Drine i južno od Save, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Pod zaštitu države, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, Bara Zasavica stavljena je 1997. godine, a deceniju kasnije je zaštićena i Ramsarskom konvencijom.

 

Izvor:  http://www.blic.rs/vesti/vojvodina/prirodne-lepote-srbije-pogledajte-jedinstvene-cari-bare-zasavica/fglppk7

Ostavite komentar

*

captcha *