Jezero Vranjaš postaje oaza sporta i rekreacije

0
2012

Iz Javnog preduzeća „Urbanizam“ saznaje se da je počela izrada Nacrta plana detaljne regulacije za veštačku akumulaciju Vranjaš, koja se nalazi u ataru naselja Manđelos.

– To je popularna oaza za pecaroše iz Sremske Mitrovice i okoline i pošto se nalazi na veoma dobrom mestu, i odlično pozicionirana u odnosu na kompleks Letenka na Fruškoj gori. Planirali smo da uradimo jednu oazu za sport i rekreaciju. Vranjaš će biti u funkciji razvoja turizma, tako da ćemo za ovaj prostor uraditi analizu jezera koje je delimično prirodno, a delimično veštačko. Na njemu postoji brana i ono je multifunkcionalnog karaktera, jer brani Sremsku Mitrovicu od visokih voda. Tako je brana na Vranjašu 2014. godine sačuvala grad od vode koja se slivala sa Fruške gore – izjavila je za medije Mirjana Vašut, direktorka ovog javnog preduzeća.

Prema njenim rečima, jezero Vranjaš je poribljeno, ali se koristi i za navodnjavanje okolnih poljoprivrednih površina.

Ideja je da sve multifunkcionalne sadržaje povežemo u jedan prostor koji se nalazi u zaštitnoj zoni Nacionalnog parka Fruška gora, tako da će biti primenjene sve potrebne mere zaštite. Biće organizovana i jedna pešačka tura koja će povezati jezero Vranješ i planirani adaptirani hotel Ležimir, koji se nalazi nešto više prema Fruškog gori, a odatle će turisti moći da stignu i na Letenku.

Direktorka Vašut kaže da će ove lokacije biti povezane i biciklističkim stazama koje će se nastavljati na takozvani Velociped 5, odnosno Dunavsku rutu.

(S. P.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here