Kako je opljačkan Matroz: ULOGA MLAĐANA DINKIĆA

1
223

Uvođenjem fabrike papira “Matroz” u stečaj 2007. godine, ogromni kapital ove firme, oličen, ne samo u zemljištu, već i u halama i mašinama za proizvodnju dospeo je u ruke Mlađana Dinkića i ljudi iz njegovog “privrednog klana”.

eko-dinkic_620x0Već u jesen 2009. govine u štampi je izašla vest da je Mlađan Dinkić potpisao sa kompanijom Industricum sporazum o kupovini javnog preduzeća „Matroz“ u stečaju za 2,86 miliona evra. Taj sporazum, po ministrovim rečima, predviđao je i investiciju od 75 miliona evra za izgradnju nove fabrike za reciklažu aluminijuma, koja će u prvoj fazi uposliti 250 radnika, dok će u pratećim delatnostima indirektno biti zaposleno još oko 2.500 ljudi.

Kompletiranje i rad u punom kapacitetu najavljen je za 2012. godinu!

Kao što se sada jasno uviđa, sve je to bila šarena laža za široke narodne mase, kako bi se, pod njenim plaštom, izvršila ogromna pljačka Matroza i, samim, tim, građana Sremske Mitrovice. Jedino što se promenilo u međuvremenu je činjenica da preduzeće pod imenom Industricum više i ne postoji u evidenciji Agencije za privredne registre.

Verovatni zbog skrivanja celokupne operacije, oni su, u međuvremenu, promenili ime u ISTEP d.o.o., na šta jasno ukazuje sledeći link:

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/details/EnterpriseBusinessName/2993978?code=F84A5B2ABA0CDF12D036A2CDB9D231D644C535EC

s03-15Istep je registrovan kao firma koja predstavlja industrijski, naučni, tehnološki i park za zaštitu životne sredine, a adresa joj je u ulici Vladimira Popovića 6/506, Beograd.

Njene finansijske izveštaje zainteresovani mogu naći na linku:

http://fi.apr.gov.rs/prijemfi/cir/podaci.asp?strSearch=20572809&kod=bcfdab138e4f7d21beeab211714d3c7cd84656c7&godina=2013

Sudeći po ovim izveštajima, radi se o firmi koja na računu ima oko 12 hiljada evra i 3 do 5 zaposlenih.

Takođe se vidi i da je njen novčani kapital oko 200 evra. Postavlja se pitanje kako je tadašnji ministar Dinkić dozvolio da firma koja na računu ima 200 evra kupi “Matroz”, pri čemu je, pri kupovini, na garanciju tipa “majke mi” obećala da će platiti ukupno 2,86 miliona evra. Ili je ministar bio beskonačno glup, ili je i sam učestvovao u ovoj kupoprodaji znajući da novac nikad neće biti isplaćen.

voj-matroz_310x186U međuvremenu je iz Matroza izvučena sva pokretna imovina i prodata u staro gvožđe, a nezvanični podaci ukazuju da se stečena dobit iz te prodaje meri u milionima evra.

Pored toga, na Singapurskoj berzi, nalazi se i ponuda iste firme (Matrozovog kupca koje se prvobitno zvao Industricum, a sada je Istep) u kojoj se za prodaju 40 ari zemljišta na kome se najveća mitrovačka fabrika nalazi nudi za 40 miliona evra.

Za svu tu pljačku, koja iznosi između 40 i 50 miliona evra najodgovorniji je Mlađan Dinkić i njegovo društvo iz preduzeća Istep koji nisu isplatili ni ugovorenih 2,86 miliona evra za prvobitnu kupovinu, a već su izvukli nekoliko puta veću vrednost na ime mašina, alata i druge pokretne imovine. Pored toga, kako je već navedeno, pljačku nameravaju da dovrše i prodajom Matrozovog zemljišta.

S tim u vezi, sledeći trag u Agenciji za privredne registre, može se videti da je zakonski zastupnik Istepa (bivšeg Industricuma) izvesni Dragiša Antić (mat. broj: 1507959710490), na funkciji direktora.

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/Details/EnterpriseMembers/2993978?code=F84A5B2ABA0CDF12D036A2CDB9D231D644C535EC

Matroz_sr._mitrovicaNadležni organi bi od pomenutog Antića mogli dobiti odgovore na mnoga pitanja u vezi sa pljačkom “Matroza”, ukoliko to zaista žele i ukoliko pomenutom nije ukraden identitet (!?).

Na potezu je i gradonačelnik Branislav Nedimović i mitrovačko rukovodstvo koje treba da pokrene proceduru da se ova kupoprodaja stopira i vrati na početak, odnosno da se procesuiraju svi koji su učestvovali u ovoj bezobzirnoj pljački, počevši od Mlađana Dinkića, pa nadalje.

S obzirom da se svi ti, vajni gradski i partijski rukovodioci, spremaju da i na sledećim izborima vode borbu za glasove opljačkanih građana, trebalo bi najpre da odgovore tim istim građanima kako nameravaju sprečiti ogromnu pljačku (u najavi) kojima Dinkićevi kadrovi nameravaju da prigrabe skoro 40 miliona EVRA i stave u svoje džepove.

 

M.  M.

1 COMMENT

  1. По доласку на власт су Ђинђићеве економске убице прво лупиле рекет од 20% на објављене књиге – без продатог примерка! И тако то иде… фрик-шоу ријалити! Суђења организовати као ријати и декриминализовати Србију!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here