Kako su mladi Rumljani „ošišali“ svetske bankare

0
3039

Skoro 2,3 miliona dinara i 1,87 bitkoina pronađeno je i zaplenjeno kod dvojice tinejdž hakera Jovana M. (19) i Vukašina D. (21) iz Rume, koji su uhapšeni u velikoj svetskoj policijskoj akciji zbog sumnje da su bili administratori sajta Webstresser koji je služio za napadanje računara banaka, državnih institucija i preduzeća širom sveta.

Kako prenose mediji oni su uhapšeni u prošlu sredu i saslušani u petak u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Njih dvojica se terete da su oštetili računarske podatke i programe, kao i za računarsku sabotažu, računarsku prevaru i neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži. Nezvanični izvor navodi da će se njima voditi skraćeni postupak prema Zakoniku o krivičnom postupku.

Kako je navedeno, oni se sumnjiče da su u direktnom saizvršilaštvu sa K. R. iz Hrvatske, ali i drugim osobama, iskoristili nedostatke u programskim okruženjima više od milion računara koji su povezani na internet, kako bi napali računare koja su koristila preduzeća i institucije širom sveta.

Analiza meta koje su bile napadane ovim putem je u toku i nije isključeno da će se nakon iste pokazati da su napadane i mete u Srbiji. Sve što su oni radili bilo je radi sticanja znatne protivpravne imovinske dobiti. U toku preduzimanja dokaznih radnji pored određene računarske opreme oduzeto je i 2.226.000 dinara i 1.87 bitkoina sa računa ovih mladića„, rekao nam je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, šteta koju su ovi mladi hakeri naneli belostvetskim bankarima još uvek se sagledava, a Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo je finansijsku istragu kojom će biti proverena celokupna imovina osumnjičenih kao i njima bliskih ljudi.

Ukoliko se bude utvrdilo da je ta imovina stečena protivzakonito, sve to će im biti oduzeto.

U akciji koja je trajala dva dana učestvovale su nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije.

Ta hakerska grupa je po narudžbini klijenata srušila čak četiri miliona sajtova po celom svetu, a na meti njihovih napada bile su banke, državne institucije, policija i sajtovi za igru širom sveta.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here