Kampanja za zaštitu biciklista u saobraćaju

0
549

Akcija unapređenja bezbednosti biciklista, u organizaciji Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica, održana je na Hipodromu KPZ-a.

Kampanja se održava u saradnji sa Konjičkim klubom „Srem“ i obuhvata edukativni deo i poligon na kom su pre svega mlađi biciklisti imali priliku da dobiju savete za bezbedno rukovanje biciklom.

Cilj kampanje je da se vozačima bicikla unapredi svest o značaju bezbednog učešća u saobraćaju, da im se ukaže na ključne uzroke nastanka saobraćajnih nezgoda sa učešćem biciklista. Pored toga, namera je i da im se pojasne obaveze definisane Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i da im se ukaže na značaj upotrebe zaštitne opreme.

Naša zakonska obaveza kao lokalne samouprave jeste da organizujemo ovakvu vrstu  edukacije, odnosno da sva sredstva koja se naplate od saobraćajnih prekršaja mi kroz ovakav vid vratimo bezbednosti saobraćaja.

Uradili smo već niz kampanja i edukacija, ovaj put smo se odlučili za bicikliste”, izjavio je Miroslav Jovanović, načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

U poslednjih 5 godina na području Grada Sremska Mitrovica imali smo ukupno 1620 saobraćajnih nezgoda gde je bilo ukupno 40 poginulih i 994 povređena lica. Najviše su povređena i stradala lica u putničkim automobilima, a odmah posle toga idu biciklisti i pešaci, baš zato što su oni najmanje zaštićeni u samom saobraćaju. Od tih 40 poginulih četvoro je biciklista i zanimljivo je da su krivci za te nesreće upravo vozači motornih vozila.“- dodao je načelnik Jovanović.

Po završetku tribine organizatori su prisutnima podelili komplet prednjeg i zadnjeg svetla i letke sa ključnim savetima za bezbedno učešće u saobraćaju.

(S. P.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here