Ko lomi rampe na ulazu u pešačku zonu?!

1
2765

Od kako su na oba ulaza u pešačku zonu centralnog gradskog jezgra postavljene rampe za sprečavanje nepropisnog ulaska vozila – lomljene su već nekoliko puta!

Od samog otvaranja rekonstruisane pešačke zone na centralnom gradskom trgu 2007. godine šetači, ali i nadležni muku muče kako stati na kraj bahatim vozačima, koji ne haju za Gradsku odluku o odvijanju saobraćaja u pešačkoj zoni, ne poštujući zabranu prolaska od devet ujutro do 23 sata.

Proteklih deset godina bilo je više neuspešnih pokušaja da se stane na kraj bahatim vozačima, od sistema potapajućih stubića, koje su građani stalno kvarili, ali se od njih odustalo zbog velikog broja tužbi vlasnika oštećenih vozila na račun opštine. Gradski oci potom su uveli mini-semafore, pa čak i instalirali kamere na ulazu i izlazu iz pešačke zone, no ni to nije pomoglo.

Da bi se sprečilo divljanje vozača po pešačkoj zoni, a poučeni tragičnim događajem iz Inđije, kada je proletos pijani vozač usmrtio pešaka na pešačkoj zoni, uveli smo sistem rampi. Stanarima kuća na Trgu Ćire Milekića i vlasnicima poslovnih objekata podelili smo ukupno 40 propusnica za ulazak u pešačku zonu. Po gradskoj odluci dostavna vozila mogu se kretati samo u periodu od 23 do devet sati ujutro, dok se ta zabrana, naravno, ne odnosi na stanare. Na rampama postoji senzor za očitavanje propusnica čime je onemogućen neovlašćen ulazak na pešačku zonu“, objašnjava Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte poslove i infrastrukturu.

Ipak, već sutradan nakon instaliranja rampi bahati vozač automobila naleteo je na rampu i potpuno je onesposobio, da bi ubrzo nakon popravke obesni prolaznik nogom udario u senzor na rampi i polomio ga.

U PU Sremska Mitrovica kažu da su u proteklom periodu ove godine registrovana 152 saobraćajna prekršaja u pešačkoj zoni, od čega se 84 odnosi na bicikliste.

Pet vozila nisu imala dozvolu za kretanje u pešačkoj zoni, dok su vlasnici 63 vozila kažnjeni zbog nepropisnog parkiranja.

Po rečima Ljubomira Vujačića iz nadležne gradske uprave, “svakodnevno na pešačkoj zoni dežuraju komunalni policajci koji nepropisan ulazak i parkiranje, kao i zloupotrebu kartica sankcionišu sa 10 hiljada dinara uz oduzimanje kartice.“

Od  uvođenja novog sisatema, po rečima nadležnih, već se suočavaju sa problemom zloupotrebe kod stanara na pešačkoj zoni koji tu imaju i svoj poslovni prostor, te svoja lična vozila koriste kao dostavna, stvarajući haos.

(SMP/foto:vojvodina.info)

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here