Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Zbog sukoba dveju eparhija, nova pravila u fruškogorskim bogomoljama – do daljeg vernici iz Bačke ne mogu da se venčavaju i krštavaju. Eparhija bačka imala manje obreda upravo zbog blizine manastira

PIŠE: Smiljka Kostić

Eparhija sremska zabranila je krštenja i venčanja po fruškogorskim manastirima vernicima koji ne pripadaju ovoj eparhiji. Manastirsko sveštenstvo kao razlog navodi ljutnju Eparhije bačke, koja se žalila da u njoj ima manje ovih verskih činova, jer se oni u velikom broju obavljaju upravo po ovim manastirima. Novosađani koji su odbijeni zato što su sa područja druge eparhije, ne mogu da veruju da im je osporeno pravo izbora.

Vernici koji ne žive na području sremskog okruga, a hteli bi da se venčaju ili krste u nekom od 16 fruškogorskih manastira, to ne mogu – do daljeg.

– Otišao sam u manastir Krušedol, jer sam hteo da se dogovorim o krštenju sina. Kada sam rekao da smo iz Novog Sada, rekli su mi da ne može. Našao sam se zbunjen, i upitao zašto, na šta su mi odgovorili da su dobili zabranu od episkopa sremskog da obavljaju ovaj čin građanima koji nisu iz Eparhije sremske – kaže razočarano Gordan Stanisavljević.

Ovu priču su potvrdili u manastiru Krušedol, gde objašnjavaju da je izbio sukob između dve eparhije – bačke i sremske – kao i da očekuju da će se posle božićnih praznika ipak smiriti strasti.

I u manastiru Velika Remeta, ovaj „zakon“ je počeo da se sprovodi. Iguman Stefan smatra ove svečane i radosne događaje božjim darom, zato nema za njih cenovnik, pa verovatno i zbog toga veliki broj vernika obavljaju krštenja i venčanja baš tamo.

Imamo godišnje po 70 krštenja. Nemamo cenovnik, već je kod nas pravilo da svako da onoliko koliko može i ima. Nažalost, moramo da poštujemo odluku episkopa – bio je kratak starešina Velike Remete.

Za razliku od Velike Remete, gde se krštenje plaća koliko vernik može, po ostalim fruškogorskim manastirima cena se kreće od 5.000 do 6.000 dinara.

Ostavite komentar

*

captcha *