Kod Jamene NOVI GRANIČNI PRELAZ sa Hrvatskom?

0
2925

Pokretanjem zajedničke inicijative za otvaranje graničnog prelaza Račinovci – Jamena, između opština Drenovci u Republici Hrvatskoj i opštine Šid, mogao bi da se reši skoro tri decenije dug problem sa granicama.

Međe, koje su nekada bile međurepubličke, postale su međudržavne, pa su stanovništvu Jamene uskratile kraći put od četiri kilometra ka Hrvatskoj i produžile ga na 80. Potpisani sporazum prosleđen je vladama Hrvatske i Srbije, a lokalne samouprave nadaju se da će on biti i zvanično usvojen.

Sporazum u kojem se navodi da je granični prelaz potreban, radi obostranog demografskog opstanka, podsticanja ekonomskog razvoja i sigurnog regulisanja granice između dve države, značiće mnogo stanovništvu, ocenili su potpisnici inicijative.

Nekako smo se privikli na to da smo „slepo crevo“. Nalazimo se na tromeđi, a komunikaciju nam sprečava trenutno stanje. Kad bi se otvorio granični prelaz bar sa Hrvatskom, promenio bi se i život sela – smatra Pero Jurišić, meštanin Jamene.

DO Jamene se dolazi asfaltnim putem od Morovića, tako što se dva puta ulazi u Republiku Hrvatsku, odnosno na nekoliko mesta međudržavna granica je put, koji je sa jedne strane u Hrvatskoj, a sa druge u Srbiji.

Ovde se često vidi hrvatska policija dok patrolira, ali kako kažu niko od vozača nije sankcionisan jer je vozio “hrvatskim delom puta”.

Jamena se sa južne strane graniči sa Bosnom, u koju može da se pređe skelom preko Save, ali u određenom vremenskom terminu. Iako su samo na četiri kilometra od zemlje članice EU, da bi došli u selo Račinovci ili Strošinice, u Hrvatsku, meštani moraju da idu okolo, odnosno na prelaz Batrovce.

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here