KONJIČKE rute Srema: OŽIVLJAVA interesovanje za konjarstvo

0
331

U maloj bioskopskoj sali Kulturnog centra „Vrana Crnčević” u Rumi održano je prvo javno predstavljanje projekta „HORIS – Konjičke rute Srem”.

Projekat se finansira u okviru programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska – Srbija, a realizuju ga i sufinansiraju partneri na projektu opštine Nijemci (Hrvatska) i Ruma, Konjogojsko udruženje „Vranac”, Srednja poljoprivredno-prehrambena škola „Stevan Petrović-Brile” Ruma i Udruženje Konjički klub „Srem” iz Sremske Mitrovice.

Cilj projekta je razvoj objedinjene turističke ponude i bolje upravljanje kulturnim nasleđem u regionu. Predsednik Skupštine opštine Ruma Stevan Kovačević ističe da je HORIS veoma značajan projekat za region, jer Srem baštini bogatu tradiciju konjarstva i konjičkog sporta.

U Sremu se odvajkada negovala ljubav prema konjima. Nažalost, situacija se danas promenila i radnih i paradnih konja ima sve manje, ali ljubav prema ovoj plemenitoj životinji postoji, kao i tradicija uzgoja“, ukazao je Kovačević.

Mislim da ovo može biti podsticaj da se oživi interesovanje kako za konjarstvo kao privrednu delatnost, tako i za poboljšanje turističke ponude i opština Rume i Nijemci.

Načelnik opštine Nijemci Vjekoslav Belajević veruje da je opština Ruma pravi partner za ovaj projekat, kao i da je i njoj u interesu da se on zaista i realizuje.

Imamo obostrane interese da realizujemo projekat što bolje. U pitanju je veoma vredan projekat, blizu milion i po evra, a sredstva su namenjena za konjičku opremu, unapređenje infrastrukture, ali i edukaciju. Očekujemo i ekonomske benefite, podizanje turizma u našim opštinama, ali i snažan doprinos očuvanju tradicije po kojem je Srem nekada bio čuvan“, naglasio je Belajević.

Posebna vrednost ovog projekta je i uspostavljanje hipoterapije koja je delotvorna za osobe sa funkcionalnim organičenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcija

 

 

Lj. M./https://www.dnevnik.rs/index.php/vojvodina/konicke-rute-srema-30-11-2017

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here