Korpa tradicionalnih sremskih porizvoda

0
622

U Gradskoj kući održana je Početna konferencija projekta „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda“ koji realizuje Ruralni centar „Sova“ uz podršku Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, koja je prepoznala značaj projekta, a finansira UNDP.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je globalna organizacija koja se zalaže za promene i povezuje države sa znanjem, iskustvom i resursima kako bi se omogućio bolji život ljudi. UNDP je prisutan u 170 zemalja i teritorija, sa kojima radi na pronalaženju rešenja za globalne i nacionalne razvojne izazove. Sremska Mitrovica dobila je podršku UNDP kroz odobren grant projekat “Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda” koji realizuje Ruralni centar Sova iz Sremske Mitrovice.

Grant je odobren kroz UNDP Projekat “Aid for Trade: Support to Productive Capacities in the Agro-industrial Sector in Serbia” finansiran od strane Ruske Federacije. Ukupna vrednost projekta je 21.250,00 USD od čega je iznos kofinansiranja od strane UNDP-a 19.050,00 USD.

Projekat je usmeren na umrežavanje lokalnih proizvođača tradicionalnih proizvoda i seoskih turističkih domaćinstava, u funkciji korišćenja održivih lokalnih kapaciteta radi unapređenja kvaliteta života lokalnog ruralnog stanovništva i promocije potencijala mitrovačkog ruralnog područja. Projekat traje do jula 2019. godine, i posebnu pažnju posvećuje mladim proizvočima i ženama u našem ruralnom području, kao i izvorima finansiranja njihovih aktivnosti. Takođe, projekat predviđa informisanje i edukaciju neregistrovanih proizvođača o benefitima registracije, o značaju legalne proizvodnje i prometa proizvoda, odnosno o načinima legalnog plasmana proizvoda na regionalnom tržištu” – rekao je Marko Cvijanović, predsednik RC „SOVA“.

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, pohvalio je projekat jer, kako kaže:

Snažno doprinosi razvoju ruralne ekonomije na teritoriji grada kroz mobilisanje lokalnih proizvođača poljoprivredno-prehrambenih i zanatskih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom. Pored edukativnog dela u ovoj oblasti, projektom je predviđeno formiranje korpe lokalnih proizvoda koja će se moći nabaviti kao korporativni i diplomatski poklon, a domaći i strani turisti će korpu ili pojedine proizvode iz nje moći da nabave kod lokalnih seoskih turističkih domaćinstava, gde će biti postavljeni info pultovi o načinu poručivanja korpe. Takođe, svi subjekti uključeni u projekat, i proizvođači i turistička domaćinstva, dobiće i odgovarajuću turističku signalizaciju, kako bi bili što vidjiviji domaćim i stranim kupcima i turistima. Osim Agencije za ruralni razvoj, projekat će podržati i ostale gradske institucije.”

S obzirom na to da se projektom afirmiše seosko preduzetništvo i zanatsvo, i propagira legalna proizvodnja domaćih proizvoda, projekat podržava i Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga, kao i DOO „Sirmium put“, posebno kod dela izdavanja dozvola za postavljanje turističke signalizacije.

Sve ove institucije će dati svoj doprinos u daljoj realizaciji projekta.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here